Lale će duže trajati u vazi pomoću sastojaka koje svi imamo kod kuće

Čim stignu prvi topliji dani, sa njima dolaze i lale, divni i raskošni vesnici proleća.

Iako lale ne zahtevaju previše nege kada ih stavite u vazu, postoje trikovi pomoću kojih možete obogatiti vodu u kojoj se nalaze i tako još više produžiti njihovu trajnost. Naravno, neophodno je da menjate vodu svaki drugi dan.

Šećer

Dok je još uvek vezan za koren, cvet ima koristi od šećera koji proizvodi lišće biljke kroz proces fotosinteze. Kada se cvet iseče, hranljive materije dostupne cvetu su veoma ograničene. Da biste nadoknadili ovaj gubitak, kašičica šećera može se dodati u vazu da bi se produžio vek lala i obezbedila kontinuirana ishrana.

Šećer i jabukovo sirće

Jabukovo sirće takođe može da zadrži cvet svežim u vazi još duže. Trik je da dodate dve kašičice šećera i dve kašičice jabukovog sirćeta u vodu pre nego što stavite lale u vazu. Šećer hrani biljke, dok sirće inhibira rast bakterija. Pored toga, ova kombinacija će pomoći da lale duže ostanu uspravne.

Bakarni novčići

Bakar deluje antimikrobno, sprečava rast bakterija i tako čuva svežinu cveta i duže ga drži uspravno. U vazu stavite jedan novčić, a najbolji za to su oni od jedan i dva evra i deset, dvadeset i pedeset centi jer imaju najveći procenat bakra.

Sok od limuna

Voda u kojoj se nalaze vaši lale takođe će biti svežija ako joj dodate nekoliko kapi limunovog soka, jer deluje i antimikrobno, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.