U trendu

Lekari upozoravaju: Nemojte sušiti veš na radijatoru

Pored radijatora uvek morate da držite posudu sa vodom

Tokom zime je prava muka osušiti oprano rublje, naročito ako nemate terasu ili imate malo prostora u kući.

Kao idealno rešenje se čine radijatori…

Međutim, lekari upozoravaju da to nikako ne smete da radite.

Doktori navode da isparavanje deterdženta i omekšivača do kojeg dolazi tokom sušenja odeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Takođe, ne zaboravite da pored radijatora uvek mora da se drži posuda sa vodom, jer u protivnom vazduh se toliko isušuje i to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija disajnih organa.

Mokar veš povećava nivo vlage i tako pogoduje razvoju infekcije

S druge strane, čestim sušenjem odeće na radijatoru drastično se povećava nivo vlage u kući, a to povećava i šanse od stvaranja plesni i gljivica. Posebno se to odnosi na “Aspergillosis”, gljivičnu infekciju koju uzrokuje plesan, a koja može da utiče na respiratorni sistem.

Ona može da se proširi i na ostale delove tijela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno oboljenje poput astme ili cistične fibroze, ili vam je oslabljen imunitet. Aspergillosis može da se leči.

Povremeno sušenje nekoliko komada odeće na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako prostorije ne provetravate nekoliko puta dnevno, može značajno da utiče na zdravlje.

U vreme čestih prehlada i gripa, naročito ako u kući imate malu decu ili starije hronične bolesnike, redovno provetravajte sve sobe kako biste sprečili nakupljanje plesni i vlage i samim tim povećali rizik od mnogih respiratornih infekcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)