U trendu

Lepši balkon i uvek sveži začini: Evo kako da uzgajate začinsko bilje na terasi, 2 stvari su ključne

Uzgajanje bašte sa začinskim biljem je idealno, jer ove biljke ne zauzimaju puno prostora i relativno su male na početku.

Na samom početku vašeg bavljenja začinskim biljkama na terasi važno je da znate sledeće dve tačke: određivanje količine sunčeve svetlosti na vašoj terasi, kao i da li ćete kupiti biljke u semenu ili mladu početnu sadnicu, ističe blog Apartmenguide.

Sunčeva svetlost

Veliki deo uzgoja začinskog bilja u malom prostoru kao što je balkon ili terasa je poznavanje vrste sunčeve svetlosti koju vaš prostor prima svaki dan. Većini biljaka potrebno je od četiri do šest sati direktne sunčeve svetlosti da bi dobro rasle.

Pre nego što kupite biljku, zavirite na svoj balkon u različito doba dana i razmislite o tome da označite gde sunčeva svetlost pada u vaš prostor. Obližnje zgrade ili komšijske terase mogu zaseniti vaš balkon, pa se pobrinite da znate kakvu sunčevu svetlost prima vaš prostor kako biste uspešno uzgajali začinsko bilje.

Odlučite se za seme ili „startere“

Bilje se može uzgajati iz semena, što znači da ćete kupiti pakete semena u prodavnici i takvo uzgajanje iz semena može biti zabavna stvar. Savetujemo da kupite početni paket semena koji će zadržati dovoljno vlage za početak razmnožavanja. Međutim, najlakši način za uzgoj bilja je kupovina „početnih“ biljaka koje su već nikle – mlade sadnice. To će vam dati dobru predstavu o tome kako izgleda biljka koju želite da uzgojite, kao i više vremena za berbu bilja kako sezona odmiče.

Opremu u ruke

Potrebno vam je samo nekoliko stvari da biste uspešno posadili bilje na svojoj terasi. Samo nekoliko saksija, zemlja za saksije i biljke – to je sve što vam je zaista potrebno da biste započeli sadnju. Kada birate saksije, sjajna je ideja da imate na umu da ćete potencijalno unositi svoje biljke u zatvoren prostor kada se vrati hladno vreme kako biste produžili sezonu svežeg začinskog bilja.

Dakle, verovatno ćete želeti da izaberete one kojima je lako upravljati i koje neće ostaviti nered. Izaberite začinsko bilje koje već koristite u kuvanju, kao i nekoliko novih sorti koje izgledaju zanimljivo i imaju široku upotrebu. Pročitajte oznake na deklaraciji svake biljke da biste bili sigurni da će odgovarati dostupnoj sunčevoj svetlosti na vašoj terasi.

Bilje se može uzgajati u malim sadilicama samostalno ili razmislite o grupisanju nekoliko različitih vrsta u velikoj sadilici kao što je drveni sanduk ili keramički lonac. Nemojte prenatrpavati mlade sadnice, već se upoznajte sa podacima na njihovoj deklaraciji kako biste videli koliko će im prostora trebati kada potpuno sazre.

Dovoljno vode

Kada prvi put posadite sadnicu, dobra je ideja da zalijete zemlju. Upoznajte samu biljku i kakvu zemlju voli: vlažnu ili suvu. Redovno proveravajte tlo kako biste bili sigurni da se bilje ne osuši i pratite vremenske prilike (npr. da vidite da li vaše biljke dobile dnevnu dozu vode od kiše koja je padala ili joj je potrebno još zalivanja). Ako ivice biljke počnu da bivaju smeđe boje ili da venu, onda ćete znati da joj je potrebno više zalivanja.

Vreme berbe

Jedan od najtežih delova održavanja bašte sa začinskim biljem je znati kako i kada ubrati biljku. Nisu sve biljke iste kada je u pitanju berba. Ako uzgajate bosiljak, obavezno odsecite listove sa vrha biljke umesto sa dna. Bilje poput origana i mente može se ubrati jednostavnim odsecanjem listova bilo gde na biljci. Vlašac se po želji može i direktno pokidati iz zemlje. Znati kako da pravilno uberete svoje biljke znači zapravo izvući maksimum iz svake biljke.

Bonus saveti

Peršun se sadi u saksiji srednje veličine kako bi imao dovoljno prostora za rast. Jedna kesica semena dovoljna je za dve saksije srednje veličine. Potopite seme preko noći da odstoji i sutradan ga posadite. Koristite zemlju koju inače koristite za sadnju drugog bilja. Zalivajte svakodnevno dok ne primetite da se zeleni, onda ga možete malo više natopiti vodom. U principu, zalivanje je potrebno svakog dana, peršun stoji na terasi do septembra, pa ga posle možete uneti u kuću.

Bosiljak  – jednostavan je za uzgoj, sadi se u maju. Možete saditi seme iz kesice ili, ako neko od vaših komšija ima već suvi bosiljak, možete ga izmrviti u zemlju u saksiji i to će uvek izbiti kao nova biljka. Zalivanje mu je potrebno svakog dana. Povedite računa da sve cvetne pupoljke koji se pojave zgnječite. Jer, kada bosiljak počne cvetati, ukus lista opada. U svakom slučaju, kada “procveta”, bosiljak se izvadi iz saksije i ostavi da se osuši, kako bi trajao tokom čitave zime.

Ruzmarin je drvenasti grm sa aromatičnom, igličastom lišćem koje daje fenomenalan ukus pečenim krompirima i jelima sa piletinom. Lepo napreduje ukoliko se gaji u saksijama na terasi, ali i u zatvorenom prostoru. Ukoliko ga držite u sobi tokom jeseni, postarajte se da uvek bude na dobro osunčanom prozoru kako bi mogao da dobije što veću količinu sunca. Ruzmarin ne podnosi veliku količinu vode.

Nana ili menta je veoma korisna biljka. Koristi se kao jedan od omiljenih začina kako u slanim, tako i u slatkim jelima. Odličan je izbor za soseve uz pečeno crveno meso. Ipak, najčešće se koristi kao „čarobni“ sastojak u osvežavajućim letnjim napicima, smutijima i domaćem sladoledu. Kada donesete kući mladu sadnicu sa pijace, neophodno je da je presadite u veću saksiju. Napunite zemljom novu saksiju i napravite rupu. Izvadite biljku iz male saksije u kojoj ste je kupili i zajedno sa postojećom zemljom je smestite u novu saksiju. Pričvrstite rukama i obilno zalijte. I to je sve.

Saveti zlata vredni

  • Izaberite odgovarajuće kontejnere

Najveći uspeh ćete imati ako koristite kontejnere sa odgovarajućom drenažom. Većina saksija dolazi sa drenažnim rupama, ali se one lako mogu ubaciti u drvene ili plastične posude. Manje saksije mogu biti pogodne za uzgoj pojedinačnih biljka, dok su veći kontejneri savršeni za instant baštice ili za velike balkone i terase.

  • Napunite posude kvalitetnim zemljištem

Jeste praktičnije da u kontejnere stavite zemlju iz bašte, ali je ipak glavni problem što se baštensko zemljište brzo sabija u posudama i tako umanjuje odvodnjavanje tla i poroznost. Napunite posude mešavinom zemljišta za saksije ili kombinacijom ove mešavine odstajalim kompostom.

  • Redovno održavajte

Česta žetva makazama ili noževima podstiče razvoj i rast biljaka, zato se nemojte ustručavati oko kidanja i seckanja domaćih biljaka.

  • Zalivajte redovno

Određene biljke više vole dobro drenirano zemljište (majčina dušica, origano, ruzmarin), dok druge vole više vlažnosti (metvica, korijander, matičnjak).

  • Prihranjujte ih po potrebi.

Da biste kao finalni proizvod dobili zdrave i ukusne biljke, potrebno je da im povremeno dodajete đubrivo koje može biti na prirodnoj bazi, kao što je, recimo, prihrana biljaka kvascem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar