U trendu

Leti nikako ne bi smeli da spuštamo roletne: Greška koja donosi velike probleme

Revolucionarno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oregon otkriva da ostavljanje roletni podignutih može imati iznenađujuće zdravstvene benefite.

Za razliku od uobičajenog pristupa spuštanju roletni kako bi se ohladio dom tokom vrućih letnjih dana, ovo istraživanje tvrdi da bi moglo da bude korisno ostaviti ih otvorenima.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Microbiom“, naučnici su proučavali bakterije prisutne u kućnoj prašini koje su izložili tri različita svetlosna okruženja: mračnoj prostoriji, prostoriji s prirodnom svetlošću i prostoriji s ultraljubičastim (UV) svetlom.

Iznenađujući rezultati

Nakon 90 dana, analizom uzoraka prašine otkrili su značajnu povezanost između izlaganja svetlosti i broja bakterija. Bakterije su se znatno sporije razmnožavale u prostorijama obasjanim svetlošću – najmanje bakterija bilo je u prostoriji s UV svetlom (smanjenje od 6,1%), a nešto više u prostoriji s prirodnom svetlošću (smanjenje od 6,8%). Nasuprot tome, bakterije su se ubrzano razvijale u mračnim prostorijama – za čak 12%.

Ovo otkriće ima važne implikacije za zdravlje. Naime, bakterije koje se nalaze u prašini, naročito u mračnim prostorijama, mogu biti povezane s respiratornim problemima. Zato, ostavljanje roletni otvorenima i omogućavanje svetlosti da ulazi u prostorije može doprineti smanjenju bakterija u vazduhu i potencijalno smanjiti rizik od respiratornih infekcija.

Otvaraju se nove mogućnosti

Važno je napomenuti da ako su spoljne temperature izuzetno visoke, preporučuje se barem delimično spustiti zavese kako bi se sprečilo pregrevanje stana, naročito ako nemate klimatizaciju i sobe su okrenute prema jugu. Ali, ujedno treba provetravati stan barem ujutru i uveče, kada temperature nisu previsoke.

Ovo inovativno istraživanje otvara nove mogućnosti za shvatanje o tome kako roletne i svetlost mogu uticati na zdravlje u domovima. Integriranje ovakvih saznanja u svakodnevne navike može imati pozitivan efekat na kvalitet vazduha u prostorijama i ukupno zdravlje stanara, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.