U trendu

Limunov sok kao sredstvo za čišćenje

U prethodnom članku govorili o jednom skoro zaboravljenom sredstvu za čišćenje – sirćetu. Pored toga što je dosta jeftinije od kupovnih sredstava za higijenu, sirće ima još jednu prednost: mnogo je manje štetno za okolinu.
Sledeći preparat iz kućne laboratorije kojim ćemo se pozabaviti jeste sok od limuna.
Možda ste mislili da je ovom voću mesto isključivo u čaši, gde služi kao osvežavajuće piće, ili na ovalu, gde se obično nalazi kao dekoracija uz ribu i prženi krompir, ali limun može da posluži i u druge svrhe. Evo samo nekih od njih.
Jednaku količinu soka od limuna i vode možete koristiti kao osveživač vazduha – pokupiće neprijatne mirise iz okoline i prostor obogatiti svojim mirisom.
U kombinaciji sa sodom bikarbonom (o kojoj ćemo još posebno govoriti) može da posluži kao odlično sredstvo za čišćenje bakarnih i hromiranih predmeta.
Daske za sečenje mesa su odlično mesto za razmnožavanje mnogih bakterija, što ponekad možete osetiti i po mirisu daske. Sokom od limuna možete neutralizovati te mirise, a zatim možete usoliti dasku kuhinjskom solju i na kraju je isprati hladnom vodom.
Primetili ste sigurno u prodavnicama i sredstva za odmašćivanje s navodno aktivnom materijom iz citrusnog voća. Kombinacijom vode i limunovog soka takođe možete čistiti i ogledala, stakla i druge zamašćene površine. A neki hvale limun i kao odlično sredstvo za poliranje.
Mogli bismo da zaključimo: pored velikog izbora sredstava za čišćenje koja možemo kupiti u svakoj prodavici, ponekad treba dobro razmisliti kolika je stvarna korist od korišćenja preparata u kojima se nalaze supstance od kojih su neke prilično štetne za zdravlje.
Kombinacija soka od limuna i vode predstavlja odlično višenamensko sredstvo za čišćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.