U trendu

Lopovi tačno znaju da niste kod kuće: Kreće sezona provala, evo kako se zaštititi

U današnjem digitalnom dobu i vremenu stalnog razvoja tehnologije, i provalnici prilagođavaju svoje metode novim mogućnostima. Provale u kuće više nisu rezervisane za letnju sezonu ili dve nedelje skijaške sezone, već se protežu tokom cele godine, čak i u virtuelni svet. Sve više naših ličnih podataka je dostupno na mreži, veliki deo njih sami objavljujemo, što može biti poziv za one sa lošim namerama. Zbog toga je zaštita svog doma i svoje imovine veoma važna kako biste se osećali sigurnije u svom okruženju.

Postoje znaci po kojima provalnici mogu da pročitaju da smo odsutni i da je naš dom nezaštićen i idealna meta za njihov napad.

1. Prepunjeno poštansko sanduče: Ako niste kod kuće, poštansko sanduče može brzo da se napuni računima, reklamnim materijalom, razglednicama i drugom poštom. To je prvi znak koji provalnicima govori da niste kod kuće.

2. Vaš dom nije osvetljen: Kada ste dugo odsutni, vaš dom može izgledati prazno i mračno i u početku može biti lako reći da niko nije kod kuće.

3. Vidljivost društvenih medija: Društveni mediji su sastavni deo naših života danas, ali ih treba koristiti oprezno. Ako na društvenim mrežama objavite da idete na put, a zatim neko vreme ne objavljujete ništa, ili ako postavite slike sa egzotične udaljene lokacije, to može signalizirati provalnicima da niste kod kuće.

4. Auto nije na parkingu: Ako imate auto i nije parkiran ispred kuće, kao i obično, ovo može biti još jedan znak koji govori provalnicima da ste odsutni.

5. Neuredno dvorište: Neuredno dvorište sa visokom, nepokošenom travom takođe može biti još jedan pokazatelj vašeg odsustva. Zato obratite pažnju na redovno održavanje dvorišta i detalje koji mogu ukazivati na to da ste udaljeni od domaćinstva.

Svake godine mnogi ljudi postanu žrtve provale dok su van svog doma. Srećom, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste zaštitili mesto gde živite i svoju imovinu dok ste na putu.

1. Uključite komšije ili porodicu: dogovorite se sa komšijama od poverenja ili članovima porodice da redovno proveravaju vaš dom dok ste odsutni. To može uključivati preuzimanje pošte, zalivanje biljaka ili, jednostavno, povremeno parkiranje njihovog automobila ispred vaše kuće. Ova aktivnost stvara iluziju prisustva i odvraća potencijalne provalnike.

2. Ostavite upaljeno svetlo: Ako ostavite upaljeno bar jedno svetlo u kući, možete stvoriti utisak da je neko unutra. Koristite tajmere za svetla da biste ih uključili u određeno vreme tokom večeri. Ovo je jednostavan trik koji može uveliko zaštititi vaš dom. Sa sve nižim cenama pametnih sijalica i pametne rasvete, danas možete vrlo povoljno da kupite razne svetlosne elemente kojima možete daljinski upravljati pomoću pametnog telefona. Povežite svetla ili utičnice sa pametnim čvorištem i, poput Kevina u „Sam u kući“, palite i gasite razna svetla da biste ostavili utisak da su ukućani prisutni.

3. Ne delite detalje na društvenim mrežama: Izbegavajte objavljivanje informacija o putovanjima na društvenim mrežama. Objavljivanje slika ili statusa koji jasno pokazuju da ste daleko od kuće može privući pažnju provalnika. Umesto toga, podelite svoja iskustva sa putovanja nakon povratka kući.

4. Osvetlite prilaz: Uverite se da je ulaz u dvorište ili zgradu adekvatno osvetljen. Dobro osvetljeni otvoreni prostori mogu otežati provalnicima da se sakriju i neprimećeno priđu vašem domu. Razmislite o instaliranju spoljašnjeg osvetljenja sa detekcijom pokreta da biste dodatno povećali bezbednost i dodali element (neprijatnog) iznenađenja za potencijalne provalnike.

5. Investirajte u bezbednosne sisteme: Ako je moguće, instalirajte sigurnosne kamere i alarmne sisteme koji mogu da nadgledaju vaš dom dok ste odsutni, kao i dok spavate. Ovi sistemi ne samo da mogu da uplaše potencijalne provalnike, već i da smanje vaš stres jer znate da vaš dom ima dodatni nivo zaštite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.