U trendu

Loša navika koju mnogi imaju u kupatilu može da privuče bube i paukove

U kupatilu možete često da pronađete pauke, posebno tokom jeseni i zime, a stručnjaci upozoravaju da ih posebno privlače prljavi, vlažni peškiri.

Ako imate naviku da mokar peškir ostavljate u kupatilu nakon tuširanja, trebalo bi to izbegavati. Mokri peškiri verovatno će privući pauke zbog vlage koja je paucima preko potrebna i bez nje ne mogu da žive, kaže entomolog Mejsi Ruiz.

Nikolas Martin, entomolog, dodaje da će vlaga posebno privući određene vrste paukova, poput podrumskih. Osim paukova, vlažni peškiri privlače i druge insekte kojima se pauci hrane. Ruiz i Martin ističu da vlaga privlači insekte kao što mravi, mušice, buba švabe, grinje, stonoge i cvrčke, a svi su oni izvor hrane za paukove.

Vlažne peškire posebno izbegavajte da ostavljate na podu prostorije. Endru Gabris, stručnjak za štetočine, kaže da im je to „lovište“ još i privlačnije jer mu je lako pristupiti.

Čak i ako nisu vlažni, pokupite ih. Stručnjaci za štetočine kažu da je toplota vrlo privlačna paucima, pa bi mogli da potraže prijatna mesta za sklonište u prostorijama na koje su već navikli.

– Tokom hladnih meseci paukovi traže sklonište upravo u gomilama peškira pa ih je najbolje držati obešene – objašnjava stručnjak i dodaje da ovi insekti vole da se sakrivaju i u uglovima prozora i drugim mestima koje ne čistite redovno. To uključuje i područje ispod nameštaja u kupatilu i prljav veš.

Ako imate biljke u kupatilu, one takođe privlače paukove. Mnogi insekti su biljojedi, pa se pauci kreću oko biljki, znajući da će se tu pojaviti i drugi insekti koje će potom lako zarobiti u svoje mreže, piše Best life.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar