U trendu

Magični trik kojim možete promeniti boju hortenzije: Jedne godine će cvetati roze, a već sledeće plave

Trik koji sigurno daje rezultate

Hortenzije su jedan od onih cvetova koje je nemoguće ne primetiti, jer privlači pažnju gde god da se nađe. Veoma se često nalazi u baštama, dvorištima, kao rezano cveće u buketima ili vazama.

Grm hortenzije veoma brzo raste, ima velike cvetova u širokom rasponu oblika i boja. Jedan cvet praktično čini čitav buketić.

Hortenzije su zahvalne za negu, a najdivnija stvar u vezi sa ovom vrstom cveća je ta što mu se može promeniti boja, te tako možete jedne sezone gajiti roze, a već iduće isti grm može cvetati u plavoj boji.

Sve to, naravno, možete postići i sami pomoću nekoliko trikova i saveta. Hortenzije vole kiselo tlo, a promena boje dešava se zbog pH vrednosti zemlje, koja se kreće od kisele do alkalne.

Ukoliko je zemlja alkalna, hortenzije će biti ružičaste boje. Ukoliko je zemlja kiselija, onda je pH vrednost oko pet ili manje od 5,5, a hortenzije u ovakvom tlu ostaju plave boje.

Ukoliko znate da je zemlja u koju želite da posadite plavu hortenziju alkalna, potrebno je prilikom sadnje da dodate u zemlju vrtni sumpor ili sredstva koja zakiseljuju tlo.

Kako da promenite boju vaših hortenzija?

Sada kada znate zbog čega hortenzija menja bolju, znate i da je menjanje boje ovog cveta u vašim rukama. Promeniti pH vrednost zemljišta nije naročito teško.

Ako želite da vaša hortenzija ima plavojubičaste cvetove, zemljište oko nje mora biti više kiselo. Kiselo zemljište će pomoći da se aluminijum prenese u biljke, što će usloviti plavu boju.

Ukoliko je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Organsko đubrivo možete da napravite od ostataka iz vaše kuhinje kao što su talog od kafe, kora od banane itd.

Ako žudite za roze hortenzijom, posavetujte se sa stručnjacima iz poljoprivredne apoteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta, što će usloviti da vaša hortenzija cveta u roze boji.

Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa letovanja, kao i kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi od kiselosti, pa ćete dobiti hortenziju u nežno-roze boji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.