U trendu

Magnet za sreću: Ako vam ova lepotica procveta u kući, doneće blagostanje i radost!

Znamo da je sada sezona lala, hortenzija i sličnih vrsta cveća, ali takođe stiže period cvetanja prelepe biljke klivije koju možete da gajite u kućnim uslovima.

U pitanju je sobna biljka sa mesnatim i velikim zeleninm listovima, kao i čarobnim cvetovina narandžaste boje.

Cveta jednom godišnje i to najčešće na proleće, a njen cvet je u obliku trubice, čime daje posebnu egzotičnu lepotu. Naravno, kao i svaku biljku, kliviju je potrebno negovati i održavati. Da bi cvetala, bitno je da je postavite na severnoj strani u kući i da je nikako ne izlažete jakoj sunčevoj svetlosti. Prija joj sobna temperatura, a kad je zima, potrudite se da je ne držite na temperaturi nižoj od 10 stepeni Celzijusa.

Najbolje od svega je što ova biljka daje neverovatne cvetove, a ne zahteva često zalivanje. Ona se zaliva po potrebi, odnosno kada uočite da je zemlja suvlja. Zimi se zaliva na oko 20 dana, dok tokom leta i proleća treba da je zalivate malo češće.

Klivija se može razmnožavati deljenjem velikih biljaka, odnosno, odvajanjem mladica nakon cvetanja, a može se razmnožiti i semenom. Mlade klivije se presađuju svake godine na proleće u veću saksiju, kad stane cvetanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.