U trendu

Metoda ‘pet stvari’: Tako je efikasna i olakšaće vam čišćenje cele kuće

Ponekad čišćenje kuće može biti naporno. Imate pretrpan raspored, a nažalost, stvari su se nagomilale. Ali možda postoji metoda čišćenja koja će olakšati stvari. Metoda čišćenja pet stvari omogućuje vam da čišćenje i sređivanje rastavite na pet komponenti, radite ih jednu po jednu i na kraju je vaš prostor čist, piše Life Savvy.

Metodu pet stvari osmislio je KC Dejvis, kreator TikTok sadržaja i autor knjige ‘Kako održavati kuću kada je u neredu’. U svom videu — koji je izvorno postao viralan 2021. — Dejvis je objasnio da svoj nered rastavite u pet različitih kategorija: smeće, suđe, rublje, stvari koje imaju svoje mesto i stvari koje nemaju svoje mesto. Zatim se bavite svakom kategorijom posebno.

Dejvis je objasnio da većina prostorija ima samo ovih pet stvari u sebi kada su prljave, a rastavljanjem čišćenja u te kategorije smanjujete osećaj preopterećenosti uzrokovan prljavim prostorom. Videćete napredak odmah nakon što počnete sa smećem i osećaćete se sve motivisanije dok prolazite kroz druge kategorije.

Smeće

Prvi korak u metodi ‘Pet stvari’ jest skupljanje smeća tako da uz sebe nosite kesu u koju ćete momentalno odlagati sve nepotrebne stvari poput flaša, iskorišćenih ubrusa, istekle pošte, plaćenih računa, i slično. „Kako biste smanjili pritisak s procesa pospremanja, jednostavno napravite pauzu kad poželite. Kesu za smeće odložite u ugao i nastavite kad osetite da ste spremni. Ne morate sve da odradite odjednom“, poručuje Dejvis, a prenosi Večernji list.

Odeća i obuća

Sledeći korak je skupljanje razbacane odeće i njihovo uklanjanje u kutiju za prljav veš. Potom, skupite sve komade odeće koji se nalaze van prostora za odlaganje i vratite ih na pripadajuće mesto, a prljave komade odložite u kupatilo kako biste kasnije mogli da ih očistite.

Sudovi

Prljavo posuđe lako se nakupi u skoro svim prostorijama u kući, a posebno razne čaše, šoljice ili posude za užinu. Dejvis savetuje da prođete kroz sve prostorije i pokupite nakupljeno posuđe i odložite ga u sudoperu. Kao i kada je reč o prljavom vešu, sudove ne morate oprati odmah jer je naglasak na unošenju urednosti u dom, a veliku stvar ćete napraviti samim njihovim odlaganjem na pravilno mesto.

Odložite stvari na za to predviđeno mesto

U četvrtom koraku dolazi red na razne stvari koje se nalaze razbacane po podu, kauču, stolu i sličnim mestima, umesto na prostorima predviđenim za njihovo odlaganje. Na primer, igračke vaše dece ili ljubimaca stavite u odgovarajuće kutije, daljinski upravljač vratite na stočić u dnevnom boravku, složite ćebad koje stoje na kauču i poravnajte ukrasne jastučiće.

Predmeti koji nemaju predviđeno mesto za odlaganje

Kada sve vratite na svoje mesto, izgledno je da ćete se zateći s nekolicinom predmeta s kojima niste sigurni šta da uradite. Dejvis savetuje da ih stavite na jednu gomilu pa uzmete u ruke jedno po jedno i odlučite gde želite da ih držite, odnosno procenite da li su uopšte vredni čuvanja ili im je mesto u smeću. Kada prođete metodu ‘Pet stvari’, sve će se naći na svom mestu te će daljnje usisavanje, brisanje prašine i čišćenje biti znatno olakšano!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar