U trendu

Mislite da je WC šolja najprljavija? Ovo je zapravo leglo bakterija u vašem domu

Većina ljudi smatra da je kupatilo najprljavije mesto u stanu, na kojem se nakuplja najviše bakterija. Ali, začudili biste se kada bismo vam rekli da stručnjaci tvrde upravo suprotno. Sudopera je površina u stanu s najviše bakterija, a evo kako je pravilno očistiti.

Čišćenje kuhinjske sudopere često spada u kategoriju zaboravljenih poslova pogotovo jer u njoj svakodnevno čistimo posuđe, pa smatramo kako je ona dovoljno čista samo od toga. Ali, zanemarujući ovu površinu, sudopera u mnogim domovima prednjači u količini nosioca legla bakterija. Čak je prljaviji od wc šolji, što je mnogima teško da poveruju.

Iako je njeno čišćenje zanemareno, ono je lakše nego što mislite. Evo kako možete svojoj staroj sudoperi dati potpuno novi sjaj:

Prvo, u potpunosti ispraznite sudoperu (uključujući gumene prostirke ili metalne rešetke sudopere). Zatim sudoperu temeljno isperite vrućom vodom.

Vlažnu sudoperu pospite sodom bikarbonom tako da pokrijte celu površinu tankim slojem sode. Nemojte zaboraviti da pokrijete i stranice sudopere.

Potom vlažnim sunđerom ili krpom za čišćenje operite sudoperu sodom bikarbonom. Čistite u smeru zrna od nerđajućeg čelika, pri čemu pažljivo očistite područja koja su zaprljana mrljama ili masnoćom. Po potrebi možete dodati još malo vode. Voda i soda bikarbona će se tokom čišćenja pretvoriti u pastu. Soda bikarbona deluje kao abrazivno sredstvo za čišćenje, ali je dovoljno nežna da ne ogrebe površinu od nerđajućeg čelika. Ukoliko vas je svejedno strah, čistite mekom stranom sunđera.

Nakon što ste pustili neko vreme da odstoji, isperite sudoperu, a onda ponovite postupak limunovim sokom. Visok nivo kiselina u limunovom soku može vam pomoći u borbi protiv bakterija i osvežiti sudoperu lepim mirisom citrusa.

Evo liste još nekoliko površina u stanu na kojima se najbrže skupljaju bakterije:

– Sunđeri i krpe za brisanje
– Posude za hranu kućnih ljubimaca
– Aparat za kafu
– Blender i štapni mikser

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar