U trendu

Mladi parovi, pažnja! Ovih 7 stavki morate proveriti pri traženju stana

Ukoliko ste mladi par u potrazi za (možda svojim prvim) stanom, pred vama je mnogo izazova. Osim planiranja budžeta, velikih i važnih odluka koje zajednički život nosi, pored planova za budućnost i preseljenje, važno je odluke donositi informisano i pažljivo. Zbog toga smo za vas napravili spisak od sedam ključnih stavki na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom izbora vašeg novog zajedničkog doma. Bilo da birate da kupite ili iznajmite jedan od stanova u Beogradu, verujemo da će vam ovaj spisak pomoći da krajnjim izborom budete zadovoljni.

Lokacija

Jedna od najvažnijih stavki pri traženju stana svakako je lokacija. Pojam dobre lokacije za svakog je različit i zavisi od stila života i navika svakog mladog para. Ukoliko planirate decu ili ih već imate, obratićete pažnju na blizinu vrtića, dobrih škola, parkova i igrališta. Ukoliko volite dinamičan život i izlaske, biće vam važna veza sa centrom grada, kao i blizina tržnih centara i ostalih sadžaja. Sportski tipovi biraće stan u blizini sportskih sadržaja i terena, dok će ljubitelji prirode kao prioritet staviti mir i zelenilo u okruženju.

Prilikom odabira važno je da sebi postavite ova i slična pitanja. Takođe, obratite pažnju na vezu vaše potencijalne lokacije sa ostalim delovima grada, blizinu stanica gradskog prevoza ili dostupnost mesta za parking, ukoliko imate automobil.

Stanje vašeg budućeg stana

Bilo da svoj novi stan iznajmljujete ili kupujete, ova stavka će vam biti među važnijim prilikom odabira. Ukoliko kupujete, neophodno je da znate kakvi će vam biti troškovi potencijalnih ulaganja u renoviranje, dok kod iznajmljivanja možete sa stanodavcem ispregovarati eventualne popravke i preuređenja pre useljenja.

Obratite pažnju na stanje zidova, vrata, prozora, podova i nameštaja (ukoliko je reč o nameštenoj jedinici). Proverite kako je održavano kupatilo, ima li curenja, oštećenja, ili neprijatnih mirisa koji ukazuju na eventualne probleme. Razmotrite u kakvom je stanju grejni sistem i da li sve dobro funkcioniše. Ne ustručavajte se da napravite spisak, kako biste imali što bolji uvid u ono što vas u budućem stanu očekuje.

Visina troškova

Ukoliko iznajmljujete stan, svakako će prva stavka koju treba da saznate biti visina mesečne stanarine. Kod izdavanja stanova u Beogradu neophodno je obratiti pažnju i na traženi depozit, te je od velike važnosti da sa stanodavcem dogovorite uslove pod kojima se on vraća prilikom iseljenja.

Takođe, ne zaboravite da proverite i visinu režija koje je potrebno plaćati za željeni stan, bez obzira na to da li ste kupac ili iznajmljujete. Potrebno je da znate prethodne troškove struje, infostana, interneta i slično na mesečnom nivou, kako biste znali šta da očekujete i kako biste svoj budžet što pametnije isplanirali.

Blizina prevoza

Bez obzira na to imate li auto ili ne, blizina i dostupnost gradskog prevoza je nešto na šta treba da obratite pažnju. Da li u blizini imate tramvaj, autobuske ili trolebuske linije? Koliko često saobraćaju, kolika je u njima gužva i kojim trasama kruže? Takođe, važno je da proverite i povezanost dostupnim linijama sa ostalim delovima grada, kao i prosečno vreme potrebno da stignete prevozom do posla ili centra.

Karakter stanodavca ili prodavca

Iako je ova stavka za nijansu važnija ukoliko iznajmljujete stan, bilo bi dobro da proverite s kim ulazite u dogovore i kada je o kupovini stana reč. Razloga je mnogo – želite da budete sigurni da je vaš stanodavac neko ko će poštovati vašu privatnost, sa kim ćete moći da imate dugu i prijatnu saradnju, neko ko će poštovati dogovore i voditi računa o održavanju stana (popravke, nepredviđene okolnosti, i slično). Takođe, proces kupovine stana, naročito preko kredita može da se oduži, te je važno da u posao ulazite sa osobom koja poštuje ugovore, dogovore, tačna je, trasparentna i dostupna za sva eventualna pitanja i nedoumice.

Ispravnost

Kada smo kod stanodavaca i prodavaca, stavka koja je neposredno u vezi sa prethodnom je i ispravnost papira u vezi sa stanom (legalizacija, uknjiženje). Međutim, potrebno je da tražite i dobijete i dokaze o prethodno isplaćenim računima, te o nepostojanju zaduženja koja se mogu kasnije preneti na vas i vama mogu izazvati probleme.

Komšiluk

Poslednja, ali nikako i najmanje važna stavka, koja iziskuje malo više vremena i truda da bi se istražila je – vaš budući komšiluk. Ukoliko vam smeta buka, želećete da znate da li u stanu iznad vas možda živi petočlana porodica sa malom decom i dva psa. Izdvojte vreme i pokucajte, posmatrajte, upoznajte svoj budući komšiluk. Raspitajte se koliko je okruženje bezbedno, koliko se poštuje kućni red, kakva je uprava zgrade i kako funkcionišu dogovori, te ima li nekih gorućih problema ili nesuglasica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar