U trendu

Mnoge izluđuje 1 stvar na displeju veš mašine, a evo zašto se javlja

U teoriji je prilično jednostavno, kada stavite veš, vaša mašina za veš će vam obično prikazati odbrojavanje tako da znate koliko je vremena potrebno pre nego što možete da izvadite odeću i okačite je da se osuši ili je stavite u mašinu za sušenje veša, prenosi Mirror.

Većina ljudi zna koliko je frustrirajuće gledanja odbrojavanja na displeju veš mašine za koje se čini da se nikad neće završiti – i većina će se složiti da nas odbrojavanje jednostavno laže.

Jedan minut preostao u ciklusu zapravo ne znači jedan minut. Autor poznat kao Taj Ginger Fella na TikTok-u je nedavno napravio skeč na ovu temu — šaleći se da kada sat za odbrojavanje kaže da je ostao još jedan minut, on još uvek ima vremena za šetnju, pivo i večeru pre nego što dođe kući i izvadi veš iz mašine.

Međutim, iza toga zapravo stoje različiti razlozi. Prema mišljenju stručnjaka, na ciklus pranja utiču različiti faktori. Proizvođači mašina za pranje veša, objašnjavaju da se mašina trudi da se drži navedenog trajanja, ali ne uspeva uvek.

U nekim situacijama, međutim, korisnik je sam kriv ako mora duže da čeka. Iz ovih razloga, rad mašine za pranje veša može trajati duže nego što je planirano.

Previše deterdženta u mašini za pranje veša

Senzor detektuje kada ima puno pene u bubnju. To može biti zato što je korišćeno previše praška za pranje ili pogrešan deterdžent.

Ako se na kraju ciklusa pranja pojavi velika količina pene, uređaj će sačekati da se ona povuče. Zatim će veš da ispere vodom. Postupak se ponavlja sve dok pena potpuno ne nestane. Zbog toga poslednji minut ponekad može potrajati duže.

Neravnoteža u bubnju

Ako u mašini postoji samo jedan veliki komad veša, kao što je prostirka za kupanje ili prekrivač, doći će do neravnoteže. Ovo se takođe može desiti ako se pere samo nekoliko komada veša. Veš je obično pritisnut do ivice u bubnju, ali nije moguće da bude ravnomerno raspoređen.

Uređaj detektuje da bubanj ne radi kako treba i prestaje da se okreće da bi izbegao oštećenje. Bubanj se zatim rotira unazad da bi se veš ravnomernije rasporedio.

Međutim, pošto ovo ne funkcioniše dobro za pojedinačne velike komade veša, mašina ponavlja proces dok konačno ne završi ciklus pranja bez centrifuge. Ovo takođe može uticati na poslednji minut. Može se desiti i da u vešu još uvek ima previše vode.

Temperatura i pritisak vode

Za razliku od prvog, na ovu tačku se nažalost može manje uticati. Međutim, ovo utiče na ukupno vreme rada mašine za pranje veša.

Ako voda izlazi iz ulaza sa premalim pritiskom, punjenje traje duže. Slična je situacija i sa radnom temperaturom: ako u uređaj uđe veoma hladna voda, prvo mora da se zagreje u zavisnosti od ciklusa pranja. Što je voda hladnija, to je više vremena potrebno, prenosi Večernji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar