U trendu

Mnogi ga imaju u domaćinstvu, a može biti povezan s kancerom

Oni su praktični, mnogim domaćicama su spas kada brzinski treba da naprave ručak, ima ga skoro svako drugo domaćinstvo u Srbiji.

Međutim, kako prenosi nova.rs, poslednja otkrića su pokazala da plinski šporeti – čak i kada su isključeni – mogu izazvati astmu kod dece i dovesti odrasle u veći rizik od kancera.

Dr Džonatan Levi, profesor zaštite životne sredine na Univerzitetu u Bostonu, tvrdi da mogu da zagade vazduh azot-dioksidom, što može izazvati oštećenje pluća. Veličina kuće i kvalitet ventilacije takođe igraju ulogu, rekao je Levi.

Čak i kada su isključeni, šporeti na plin mogu da emituju hemikalije poput metana, koji može izazvati ubrzan rad srca i probleme sa disanjem, i benzen, hemikaliju koja je povezana sa različitim vrstama raka.

„Izloženost azot-dioksidu u kućama povezana je sa ozbiljnijom astmom i povećanom upotrebom inhalatora zkod dece“, objasnio je Levi.

„Ovaj gas može uticati i na odrasle astmatičare, a doprinosi i razvoju i pogoršanju hronične opstruktivne bolesti pluća“, dodaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.