U trendu

Mnogi ih uopšte ne čiste, ove stvari u kući koristimo svakodnevno i prljavije su od WC šolje

Svi mi vrlo dobro znamo da je neophodno operati ruke nakon korišćenja toaleta, mnogi ne shvataju da u kući ima puno stvari na kojima se nalazi isto toliko klica i bakterija.

Naime, postoji dosta predmeta koji imaju čak i više bakterija nego WC, jer ne shvatamo koliko su prljavi pa ih ne čistimo tako često, kako piše The Spruce.

Mobilni telefon

Čak i ako nikada ne odnesete svoj mobilni u kupatilo, ipak je prekriven bakterijama od svega što pipnete i svake površine koju dodirnete. Čišćenje je vrlo jednostavno uz odgovarajuće zalihe: malo alkohola, destilovane vode i krpe od mikrovlakana.

Tastatura i daljinski

Koliko puta dnevno dodirnete tastaturu kompjutera ili daljinski upravljač za televizor? Baš kao i telefon, on je prepun klica od svake stvari koju dotaknete. Čišćenje je jednostavno ako koristite dezinfekcijsku maramicu napravljenu za elektroniku.

Kvaka kupatila

Operu li svi u vašem domaćinstvu ruke svaki put kada koriste toalet? Verovatno ne! Ne samo da kvaka na kupatilu obiluje bakterijama, već i sve kvake, ručke, prekidači za svetlo i elektronske tastature po kući. Brzo brisanje maramicom za dezinfekciju rešiće problem.

Daska za sečenje

Bakterije koje se prenose hranom uzrok su mnogih najčešćih bolesti u domaćinstvu. Unakrsna kontaminacija sirovom hranom, pokvarenom hranom i neopranim proizvodima dovodi do razmnožavanja bakterija. Daske za sečenje, naročito drvene, neki su od najzagađenijih predmeta jer se bakterije mogu utisnuti u sitne rezove i udubljenja na površini. Daske za sečenje treba prati u vrućoj vodi sa sapunom nakon svake upotrebe, a za meso i povrće treba da imate posebne daske.

Kuhinjski sunđeri

Kad uhvatite dašak neprijatnog mirisa, osetite miris koliformnih bakterija koje vrebaju u porama sunđera, vreme je za čišćenje ili zamenu sunđera. Stavljanje kuhinjskog sunđera u mikrotalasnu na nekoliko minuta jednostavno neće uspeti. Sunđeri se moraju očistiti dezinfekcijskim sredstvom u ključaloj vodi. Najbolje je jednostavno ih zameniti svakih nekoliko nedelja.

(Milorad Milovanović, Žena Blic )

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar