U trendu

Mnogi ovo ne znaju: Kamenac u kupatilu nestaje kao od šale pomoću ovih trikova

Kamenac se česta javlja u kupatilima, posebno u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju doprinose mnogi faktori.

Glavni ‘krivci’ su minerali u vodi, na prvom mestu kalcijum, a potom magnezijum i drugi, ali važan faktor mogu biti razni deterdženti i sapuni.

Da sprečite nakupljanje kamenca, preduzmite sledeće korake.

Omekšivač vode

Omekšivačima vode nazivaju se uređaji koji uklanjaju kalcijum, magnezijum i druge minerale iz vodovoda i to je vrlo efikasan način da se spreči pojava kamenca. Zahvaljujući njemu, voda nije toliko ‘tvrda’.

Filter za vodu

Drugi način jeste filter, a iako postoje razne vrste, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za česmu koji s lakoćom uklanja nečistoće, opasna organska jedinjenja, bakterije, teške metale, fenole.

Očistite vodovod

Redovno čišćenje vodovoda je jedan od najboljih načina da preventivno delujete na pojavu kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće možete. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas reši svih briga.

Rastvor sode bikarbone

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže da se iz cevi ukloni kalcijum-karbonat, a najbolje deluje u kombinaciji sa sirćetom. Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa 150 ml sirćeta i sipajte to u unutrašnjost cevi, pa pustite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu da isperete, prenosi Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)