U trendu

Mnogi ovu biljku drže u kući, a izaziva mučne simptome i usporava otkucaje srca

Dugo se smatra jednim od najromantičnijih simbola ljubavi, ali se ispostavilo da je zapravo veoma otrovna i da može vam „podari“ neke prilično gadne simptome.

Imela, zimzelena biljka sa bobicama, za koju se veruje da donosi sreću onima koji se poljube ispod nje, je u poslednje vreme popularna i u srpskim domovima.  Ali, kako , upozoravaju stručnjaci za biljke i lekari, ova biljka ima pomalo “zlu” crtu

Uprkos svojoj romantičnoj reputaciji, imela je zapravo otrovna za ljude, poručuju botaničari širom sveta

Sadrži toksičnu supstancu zvanu foratoksin, koja je posebno koncentrisana u listovima. Najbolje bi bilo da ne unosite imelu u svoj doma, a ako se ipak odlučite da ga ukrašavate s ovom biljkom, držite što dalje na oko lepe, ali opasne dekoracije od kućnih ljubimaca i dece. I od sebe samih, naravno.

Ovo upozorenje ponavlja se i na kredibilnom sajtu LoveTheGarden, koji objašnjava kako su zapravo svi delovi biljke toksični – i bobice, i stabljika i listovi.

„Biljka imela uz foratoksin sadrži i viskotoksin, koji su otrovni proteini kada se progutaju. Pripazite, od preko 1500 vrsta imele u svetu, neke su toksičnije od drugih. Verovatno ćete imati ozbiljnije reakcije ako progutate koju belu bobicu, nego kad bi popili čaj napravljen od lišća, ali i u ovom slučaju nezgodni simptomi mogu da se kreću od blagih do veoma teških.“

Mogući simptomi uključuju zamagljen vid, pospanost, groznicu, halucinacije, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, dijareju, ali i usporavanje otkucaja srca i druge probleme u kardiovaskularnom sistemu.

Veb sajt za baštovanstvo izveštava da je takođe „poznato da izaziva pobačaj kod trudnica“, ali nisu objavili medicinske dokaze koji podržavaju tu tvrdnju.

Dodaje se da će reakcija kod deteta verovatno biti „ozbiljnija“ nego ako je odrasla osoba pojela bobice, pa obavezno treba potražiti lekarski savet što je pre moguće.

Imela ima iste efekte i kod kućnih ljubimaca, a kako može da ostavi daleko teže posledice – odmah potražite pomoć od veterinara ako mislite da je vaš ljubimac možda pojeo koju bobicu ili gricnuo listove. Ovo jednako važi i za pse i za mačke, kao i za druge ljubimce s kojima se družite u vašem domu.

„Opšti savet o izbegavanju rizika od trovanja imelom bio bi da biljku ne unosite u kuću, odnosno da je držite podalje od dece i životinja“, dodaje LoveTheGarden.

A ako ste je već uneli u svoj doma, uklonite sve bobice sa praznične dekoracije i postavite je na visinu do koje se ne može tako lako doći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.