U trendu

Mnogi prave istu grešku sa bojlerom, a ne znaju da to može izazvati eksploziju koja ih može ubiti

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije, što se desilo na Čukaričkoj padini kada je bojler eksplodirao, izazvao požar i povredio 11 ljudi, a među njima i troje dece.

Kako je došlo do takve eksplozije i da li je ona mogla da bude sprečena za Blic Ženu objasnio je Arsen Petrović, inženjer elektrotehnike i serviser bojlera.

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakva sumnja da je problem bio u cevima u bojleru.

– Bojler je posuda koja na dnu ima grejač. S desne strane ulazi hladna voda, a sa leve je cev za toplu vodu koja ide do vrha bojlera. To su po pravilu uvek bile metalne cevi, dok pojedini proizvođači nisu počeli sa plastifikacijom tih cevi. Kada su cevčice plastične umesto vodootporne, može da se desi da se plastika istopi i začepi sigurnosni ventil, što dovodi do ovakvih katastrofa.

Sa pritiskom u bojleru raste i temperatura ključanja vode, pa već sa 9 bari pritiska temperatura ključanja je 160 stepeni. Tu je i mnogo gasa, i takve eksplozije su stravične, ruše sve pred sobom – objašnjava Petrović.

Kobna kombinacija

On ističe da je do tragedije dovela kombinacija plastičnih cevčica, uz činjenicu da je bojler dugo radio, što se u gotovo svakom domaćinstvu u Srbiji dešava – jednostavno, želimo da uvek imamo toplu vodu, a i saveti su da je jeftinije da bojler radi stalno…

Međutim…

– Taj bojler je sigurno radio duže od 20 sati i nesumnjivo je i ispuštao neke zvukove upozorenja, kada ga je trebalo isključiti, ali očito stanari nisu čuli – kaže Petrović.

Na pitanje da li način održavanja bojlera može da doprinese tome, Petrović odgovara:

– Ja sam jedan od retkih majstora koji ne savetuje čišćenje kamenca, ali stojim iza toga. Kamenac se čisti kada grejač ode, pre toga nema potrebe, to je čisto izvlačenje para.

Međutim, ističe i da je izuzetno bitno da bojler radi samo po potrebi, i to iz dva razloga – zbog uštede, ali pre svega zbog sigurnosti:

– Majstori danas kažu da je bolje da bojler radi stalno, navodno zbog uštede. To je glupost. Najbolje je da bojler uključite samo po potrebi, a izuzetno je važno da ga gasite uvek pred kupanje. Ni slučajno se ne kupati sa upaljenim bojlerom; samo ja sam u svojoj karijeri do sada čuo za nekih 300 slučajeva ljudi koji su ginuli zbog kupanja sa uključenim bojlerom, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)