U trendu

Mnogima je i dalje misterija: Evo čemu služe sve četiri strane rendea sa različitim rupicama

Jedan korisnik Reddita nedavno u objavio zapitao: ‘Koristi li iko ikada ovaj dio rendea s najsitnijim rupicama? Čemu on uopšte služi?’ – prenosi The Mirror.

Dodao je kako on nikad nije koristio tu stranu rendeta, te da uglavnom koristi onu drugu stranu, s velikim rupama, za ribanje sira.

Pokazalo se da nije jedini koji se muči s odgovorom.

– Ne znam, ja sam mislio da može poslužiti tome da malo bolje usitnite sir, ali ispalo je da služi samo tome da izgrebem zglobove na prstima na toj strani – odgovorio je drugi korisnik kojeg muči to pitanje.

Neko se i našalio: ‘Zgodno je za rezanje sunđera za čišćenje na trakice, to je jedino što mi s time uspije’.

Srećom, ima i onih koji ponešto znaju o funkciji sitnih rupica: ‘Trebale su godine da shvatim da na tim rupicama mogu usitniti parmezan, ili koricu limuna, pomorandže ili limete za kolače i pokazalo se da ih je najbolje rendati upravo s te strane.

– Na toj strani fino se može usitniti korica tvrdog sira ili belog luka, kao i muskatni oraščić. Možete naribati đumbir tako da dobijete pastu, komentarisao je još jedan korisnik Reddita.

Ako se pitate čemu služe ostale strane rendeta, evo objašnjenja koja su dali chefovi francuske kuhinje:

Strana rendeta s velikim rupama koje izgledaju kao kapljice: Ovo je stranica kojom se možete poslužiti u svim situacijama u kuhinji, od rendanja šargarepe, krompira ili kuvanih jaja za salatu, do rendanja mekog sira za pizzu. Korisna je jer će većinu namirnica pretvoriti u ujednačene i tanke strugotine koje su pogodne za salate, ili kuvanje. Na taj način brže će se skuvati i raspasti, ako želite gušći  sos. Poslužiće i za brzo seckanje voća i povrća, usitnjavanje luka za saft, ili za mrvljenje čokolade koju ćete otapati na pari. Dobro je rešenje i za rendanje margarina koji trebate dodati u kolače.

Strana rendeta s sitnim rupama koje izgledaju kao kapljice: Odlična je za brzo i efikasno usitnjavanje pojedinih namirnica koje ćete koristiti za ukrašavanje jela, poput tvrdog sira, čokolade voća ili povrća. Na ovoj strani možete narendati krompir za popečke ili palačinke, ili tikvice kojima ćete puniti palačinke, i napraviti kašice od voća i povrća za bebe.

Strana rendeta sa nazubljenim rupama: U vreme dok nije bilo sokovnika, ovo je, zapravo, bila najčešće korišćena strana rendeta, jer su na njoj žene ‘trljale’ voće i povrće da bi napravile kašicu iz koje će kasnije iscediti sok za decu. Na toj strani su rendale šargarepu kad bi kuvale za ddecu koja je ne vole, kako se ona ne bi videla u tanjiru. Na toj strani možete istrljati luk, da biste dobili sok od luka za obloge i slično.

Jestivo ulje sačuvaće rende od rđe
Strana rendea s dve, tri duguljaste rupe: Služi za rezanje voća i povrća na tanke, uravnotežene kriške koje možete koristiti za salatu, složenac, ukras na tanjiru i slično.  Na ovoj strani možete narezati krompir na ploške za pripremu čipsa i slično, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.