U trendu

Moćan trik da cveće raste kao pomahnitalo, ovim ga zalivajte i ne brinite

Prirodno đubrivo za biljke

Obično voda u kojoj kuvamo hranu završi u odvodu. Ali, da li ste znali da voda u kojoj su se kuvala jaja može biti upotrebljiva u kući? Ako je vaš odgovor negativan, verujemo da će vas zanimati ono što sledi…

Prirodno đubrivo za biljke

Tokom kuvanja, iz ljuske jajeta se oslobađaju minerali koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno se izdvaja kalcijum – ljuska jajeta sadrži oko 380 mg ovog minerala po gramu, a nešto se oslobodi kuvanjem.

Kalcijum je takođe važan nutrijent za biljke – za njihov rast, povećava otpornost na bolesti, jača ćelijsku membranu, aktivira enzime… Iako je nedostatak kalcijuma redak u prirodi, nije u potpunosti isključen. Može se pojaviti tamo gde je tlo na primer kiselo ili vrlo kiselo, a češće je u hortikulturi. Simptomi manjka mogu biti sasušeni vrhovi listova, žutilo lišća (ali oprez, to može biti i znak manjka drugih hranjivih materija) ili usporen rast i razne deformacije.

Kalcijum takođe pomaže u održavanju neutralne pH vrednosti tla, pružajući tako idealno okruženje za apsorpciju svih hranjivih materija koje su biljkama potrebne.

Ovo je potrebno da znate

Zemlja u posudi već ima pH blizu neutralnog, a ako su vaše biljke kupljene u saksiji ili nedavno presađene, vrlo je verovatno da je njihovo pH okruženje već prikladno.

Naravno, voda u kojoj su se kuvala jaja nije prikladna samo za sobne biljke. Ako imate vrt, upotrebite je i tamo.

Inače, kiselost tla možete proveriti posebnim pH testerima. A ako ustanovite da je zemlja suva, nemojte zaboraviti na ovaj trik naredni put kada kuvate jaja. Sačuvajte je i zalivajte njome svoje biljke otprilike jednom nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar