Moljci će se iseliti iz vaše kuće: Samo 1 stvar stavite u kuhinjski ormarić i rasterajte štetočine

Topla i vlažna mesta nikad nisu dobar izbor za skladištenje hrane, pogotovo što moljci obožavaju takve lokacije.

Zato hranu nikad ne čuvajte u kuhinjskim ormarićima koji su iznad šporeta ili blizu sličnog izvora toplote. Takođe, čuvajte hranu u dobro zatvorenim staklenim posudama čiji poklopci dobro prianjaju, savetuje 24sata.

Kad su u pitanju suve namirnice, poput brašna, pirinča, žitarica, prosa, heljde i brašna, plastične posude nisu dobar izbor, jer je takva ambalaža lak plen za moljce, ali i druge insekte. S druge strane, moljci ne podnose miris lavande, kedra, citronele i pačulija. Dakle, ormariće možete zaštititi tim mirisima. Kapnite kap ulja na vatu koju možete staviti u malu čašu i u kuhinjski ormarić.

U borbi protiv sitnih štetočina i list lovora može od koristi, jer ih njegov intenzivan miris odbija. Stavite ga u providnu vrećicu ili cele listove direktno na policu.

Zamka za moljce

Možete napraviti i jednostavnu zamku za moljce. Zavežite kanap na komadić drveta i napravite privezak, pa na drvo kapnite nekoliko kapi ulja pačulija. Priveuak obesite na vešalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Dobar izbor su i eterično ulje limuna ili grejpfruta.

Raspršivač protiv moljaca

Potrebna je kašika alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande (ili kedra, pačulija, citronele, a može i kombinacija ovih ulja) i 1 dcl destilovane vode. Sastojke dodajte navedenim redosledom u bočicu, protresite pre upotrebe te poprskajte površinu polica i ormarića nakon čišćenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.