U trendu

Morate prestati da verujete u ovaj mit o čišćenju

Pažljivo čitajte šta piše na sredstvu za čišćenje jer može da bude veoma štetno za vaše zdravlje…

Da li ste ikada ušli u nečiju kuću i pomislili: ‘Mmm. Miriše tako čisto’? Ima nešto u vezi sa tim višenamenskim sredstvom za čišćenje sa mirisom bora, sprejom za nameštaj sa mirisom limuna i sredstvom za čišćenje podova sa mirisom lavande koje svi koriste što nas navodi da verujemo da smo u čistom okruženju, ali da li je zaista čisto?

Šta je uopšte „miris čistoće” i šta čini nešto čistim?

Nažalost, jaki mirisi u mnogim proizvodima za čišćenje ne moraju nužno biti jednaki svojstvima dezinfekcije i ubijanja klica. Iako možda imate kuhinju ili kupatilo koje odlično miriše, virusi i bakterije i dalje mogu da vrebaju tamo.

Rečnik Merriam-Vebster definiše „čisto“ kao bez prljavštine, zagađenja, kontaminacije i bolesti, ali da li vam to može dati sam miris? Ne baš.

U većini slučajeva, miris u proizvodima za čišćenje je kombinacija hemikalija koje nisu dizajnirane da urade ništa više od stvaranja prijatnog aromatičnog efekta. Ako želite čist, dezinfikovan dom, moraćete da tražite više od mirisne arome, piše House Digest.

Uvek pročitajte etiketu i listu aktivnih sastojaka na proizvodima za čišćenje. Tamo ćete saznati koje rezultate možete očekivati, da li dezodoriraju, ubijaju klice ili oboje.

Šta tražiti u proizvodima za čišćenje

Odeljak za čišćenje u supermarketu može biti ogroman sa mnoštvom proizvoda koje možete izabrati, ali poznavanje onoga što tražite može vam pomoći da suzite pretragu. Ako želite istinski čist dom, potražite proizvode koji koriste izraze kao što su „ubija klice, dezinfikuje, ubija bakterije/viruse ili antibakterijski“. Ako se u pakovanju proizvoda koriste termini koji se prvenstveno fokusiraju na miris i čišćenje bez navođenja načina na koji čisti, možda neće pružiti željenu moć ubijanja bakterija.

Pored živopisnog, upečatljivog teksta na prednjoj etiketi, trebalo bi da pročitate i mali crni pečat na listi aktivnih sastojaka. Opšte je poznato da izbeljivač ili natrijum hipohlorit imaju sposobnost da ubijaju viruse, bakterije i gljivice. Kvaternarna jedinjenja amonijuma, koja se obično završavaju rečima „amonijum hlorid“, takođe mogu da ubiju ove mikrobe, pa potražite te reči na listi aktivnih sastojaka, prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar