U trendu

Može da bude opasno, ne bi smeli da sušimo veš na radijatorima – kažu stručnjaci

Kada su napolju niske temperature, i vlaga, okrećemo se alternativnim načinima sušenja veša, najčešće to bude na radijatorima. Ali, prema savetima stručnjaka, to ne bi smeli da radimo. A zašto?

Puno vlage

Sušenje veša na radijatoru izaziva kondenzaciju i buđ. A, kada se mokra odeća stavi na topao radijator vlaga se strujanjem toplog vazduha prenosi kroz prostoriju i zalepi se za prvu hladnu površinu na koju naiđe.

Obično je to zid, a višak vlage u prostoriji dovodi do pojave buđi na zidovima što dalje može da dovede do ljuštenja boja i mrlja. I ne samo toga. Sušenje veša na radijatoru može da izazove i zdravstvene probleme.

Javlja se umor

Povećana vlažnost ometa normalno znojenje, koje je ključno za termoregulaciju organizma, a mogu da se jave umor, promene raspoloženja, sklonost ka infekcijama respiratornog sistema, dijareja, oslabljen imunitet itd.

Posebno su osetljiva deca, starija lica, meteoropate, ljudi sa psihičkim tegobama i astmatičari. U slučaju osoba koje žive sa astmamom, prisustvo buđi može da bude okidač za astmatični napad praćen kašljem, osećajem gušenja i manjkom vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.