U trendu

Mravi vam okupirali kuću, rešite ih se jednom zauvek – prirodnim putem

Prvo i osnovno, zlatno pravilo, protiv privlačenja mrava u kuću je – čistoća. Ako je moguće, držite smeće izvan kuće, na dvorištu ili balkonu. Pazite i na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

Trikovi kako mrave držati podalje od svoje kuće:

1. Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijumov karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…

3. Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje, prenosi portal lifehack.org.

4. Miris cimeta im nije ugodan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svoeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

5. Prirodni sprej koji mrze – Pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mlevenog lovora, paprene metvice ili karanfilića. Dobro promućkajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.

7. Kora od krastavca – To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gde se skupljaju – pobeći će.

8. Stavite listiće lovora po uglovima doma gde se sakupljaju mravi.

9. Sirće je čudotvorno – Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napraviti smesu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu – Ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakom odnosu pa staviti na mesta kojima vladaju mravi.

11. Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što trebate napraviti je da stavite mlevenu kafu na mesta odakle izlaze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar