U trendu

Mrlje od ulja na prilazu teško je očistiti, ali uz ovaj trik nestaće za pola sata

Stručnjak za asfaltiranje otkrio je da mrlje od ulja na prilazima mogu „nestati“ u samo 30 minuta korišćenjem običnog sredstva koje ima svaka osoba u svom domu, a radi se o deterdžentu za pranje rublja.

Dok je malo prljavštine na vašem prilazu normalna pojava i većina to može da toleriše, mrlje od ulja teže je ignorisati. Ako parkirate automobil na prilazu, izlivanje ulja će se sigurno dogoditi, zato je ključno znati kako ga se rešiti.

Stručnjaci kompanije Terraform Driveways tvrde da uklanjanje mrlja od ulja ne mora biti težak posao. Na svojoj web stranici su objasnili da deterdžent za pranje rublja, uključujući verzije u prahu, sadrži „površinsko aktivne materije“. Ovi molekuli povećavaju sposobnost mešanja vode i drugih materija, čineći ga efikasnim u otapanju prljavštine i ulja.

„Zapamtite da je ulje hidrofobno pa površinski aktivna tvar može pomoći u skidanju“, navodi Terraform Driveways.

Postupak čišćenja prilaza

Sipajte deterdžent na mrlju, ostavite 30 minuta, a zatim istrljajte tvrdom žičanom četkom. Ako imate deterdžent za pranje rublja u prahu, Terraform Driveways predlaže da ga pomešate s toplom vodom kako biste stvorili pastu koju možete naneti na mrlju od ulja. Ostavite pola sata i istrljajte četkom. Crevom isperite višak ulja i deterdženta za pranje rublja. Nakon što se osuši, proverite ima li ostataka ulja i trebate li ponovo tretirati mrlju od ulja.

Ako imate vlažnu mrlju od ulja na prilazu, možete je očistiti sodom bikarbonom. Terraform Driveways tvrdi da soda bikarbona ima upijajuća svojstva i efikasna je za ulje koje je još mokro.

Napravite pastu od sode bikarbone i tople vode i nanesite je na mrlju od ulja. Ostavite pastu oko 30 minuta. Ako se radi o velikoj mrlji, smesu možete ostaviti i preko noći. Nakon što ostavite smesu da se stegne, upotrebite tvrdu četku za ribanje mrlje dok se ne očisti. Takođe možete upotrebiti malo deterdženta za posuđe pa čak i malo deterdženta za pranje rublja kao pomoć pri ribanju. Nakon što mrlja nestane, isperite svoj prilaz čistom vodom, piše Express.co.uk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.