U trendu

Muškatle nisu zahtevne, potrebne su samo dve stvari za bujan rast

Muškatle je biljka koja ne zahteva puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osećaj dostignuća, sve dok prate nekoliko jednostavnih pravila. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe dele svoje znanje o nezi muškatli kako bi ova prelepa južnoafrička biljka cvetala u punom sjaju od maja do jeseni.

Muškatle najbolje uspevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinjere bi zato trebalo da budu visoke najmanje 18 cm, a kada se kombinuju prilikom sadnje, udaljenost između susednih biljaka trebalo bi da bude barem 20 cm.

Muškatle vole sunce. Što više svetlosti dobijaju, to su njihovi cvetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno mesto je na suncu, odnosno u polusenci. Muškatle takođe bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato severni balkon nije prikladno okruženje. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte muškatle koje se nalaze u saksiji za cveće za 90 stepeni svake nedelje kako bi dobile dovoljno svetla sa svake strane.

Muškatla izvorno dolazi iz Južne Afrike, gde duža razdoblja suše nisu retkost. Muškatle ih preživljavaju pohranjujući puno tečnosti u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama, tako da povremeni nedostatak vode obično ne uzrokuje trajnu štetu. Međutim, kako bi cvetale raskošno i kontinuirano, muškatle je potrebno redovno zalivati. Za vreme sunčanih dana biljke treba svakodnevno zalivati, po mogućnosti ujutro vodom sobne temperature i, ako je moguće, ustajalom vodom. U posebno vrućim danima, drugo zalivanje uveče neće im naštetiti. Važno je i da se tlo ni potpuno ne osuši, ni da bude potpuno natopljeno. Kako biste sprečili prekomerno zadržavanje vode pobrinite se da višak vode otiče.

Kada pada kiša, nemojte samo prestati sa zalivanjem. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopšte ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suvom što dublje idete, zalijte ga. Ako ne želite da ih zalivate svaki dan, odaberite žardinjere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jedan metar ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj nivoa vode pokazuje količinu dostupne vode, piše Večernji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.