U trendu

Na ove načine možete zadržati krpelje podalje od vašeg dvorišta

Krpelji su pasivni paraziti. Borave na ivicama puteljaka ili na samom vrhu trave kako bi se što lakše uhvatili za slučajnog prolaznika, bilo čoveka ili životinju gde mogu ostati neprimećeni satima ili danima – dovoljno vremena za prenos bolesti.

Ova nepoželjna stvorenja uglavnom očekujemo u divljoj prirodi, ali danas su bliže nego što mislite.

Krpelji mogu da budu u vašem susedstvu, čak i u vašem dvorištu, prenosi National Geographic.

Kako ukloniti staništa krpelja

“Jelenski krpelji obično nisu napolju usred vašeg travnjaka, ali ima ih tamo gde dvorišta graniče sa šumovitim područjima, ukrasnim nasadima i vrtovima ili bilo gde gde je zasenjeno i ima lišća s visokom nivoom vlažnosti. Psećim krpeljima ne smetaju ni sunčanija područja, čak ni vaša terasa. A krpelji pod nazivom ‘usamljene zvezde’ skloni su da lutaju od senke do sunca i natrag”, izveštava TickEncounter.com

Započnite s uklanjanjem staništa koja su pogodna za život krpelja. “Naslage lišća za jelenske krpelje, neobrađena trava za američke krpelje…oni su u različitim staništima zbog vrste preferiranih domaćina”, kaže Tomas Mater, direktor TickEncountera.

Uklonite otpatke od lišća, gomile drva i grmlje u dvorištu. Osim toga, odrežite niske grane, izrasle biljke i visoku travu. Zatim odvojite svoje dvorište od obližnjih šumovitih područja stvaranjem granica s materijalima za uređenje krajolika kao što su iver drveta ili šljunak.

Insekticidi i eterična ulja

Primena perimetarskih tretmana još je jedna metoda za kontrolu krpelja. Stručnjaci ukazuju na primenu insekticida u granulama ili tečnog insekticida po obodu vašeg dvorišta i u senovitim područjima. Potražite aktivne sastojke kao što su permetrin ili bifentrin.

“Hemikalije koje se danas koriste za kontrolu krpelja mnogo su manje toksične nego u prošlosti i koriste se u vrlo niskim koncentracijama”, prenosi TickEncounter.com. Osim toga, na stranici se navodi da se bifentrin i permetrin ne ispiraju kroz tlo, potencijalno zagađujući podzemne vode. Ove hemikalije razgrađuju mikroorganizmi tla, poput gljivica i bakterija unutar gornja 4 centimetra površine tla. Ove dve hemikalije, međutim, mogu naštetiti nekim divljim životinjama i korisnim insektima poput pčela, prenosi N1.info.hr.

Ako vam se ne sviđa opcija pesticida, postoje i prirodne alternative kao što je dijatomejska zemlja, prah napravljen od fosiliziranih mikroalgi koji će dehidrirati krpelje i ubiti ih za nekoliko sati. Raširite ga gde god vidite aktivnost krpelja ili ga upotrebite na obodu svog dvorišta.

Još jedan neočekivani prirodni lek je korišćenje eteričnih ulja. Uprkos prijatnoj aromi, ulje eukaliptusa i nima može se koristiti za ubijanje krpelja. Kako biste upotrebili ova eterična ulja da se rešite krpelja, pomešajte 120 mililitara pročišćene vode u bocu s raspršivačem, zajedno s 30 kapi ulja po vašem izboru. Dobro protresite i poprskajte svuda gde želite da ubijete krpelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar