U trendu

Na ovih 10 stvari ne bacajte novac pri uređenju stana, ne isplati se

Budimo iskreni, opremanje i uređenje doma može biti skupo. Ako se pitate gde da uštedite, poslušajte savete poznatih dizajnera enterijera koji su na ovu temu dali svoje mišljenje za My Domaine.

Dizajnerske deke i posteljina

„Hermès i drugi ćebići i posteljina ukrašene logom nisu vredni tog novca. Radije bih uložila u originalno umetničko delo ili kvalitetne presvlake po narudžbi. Postoje predivni komadi od vune i kašmira od popularnih, ali ne toliko skupih brendova, pa nemojte bacati novac na one s potpisom“, savetuje Džesi Miler iz Jessie D. Miller Dizajna enterijera.

Pomoćni stočići

„U dnevnoj sobi, zvezde bi trebale biti sofa, tepih, umetničko djelo, stočić za kafu i rasveta. Oni bočni stočići uz vaš dvosed ili trosed jednostavno nisu potrebni. Oni su tu tek da imate na šta da stavite lampu ili vašu omiljenu vazu i knjigu, dakle nije da bez njih ne možete. Stoga, ako gledate gde da uštedite, ovo je definitivno jedna od tih stvari“, kaže Mišel Tejlor koju u stavu podržava i Šanon Vaniti.

Ormarići za ispod umivaonika

„Kada su u pitanju ormarići ispod umivaonika, pre nego kupite skupi novi, razmislite imate li staru komodu ili ormarić koji vam je oduvek bilo žao da bacite, a niste znali kako da ga iskoristite. Uz malo sveže boje, nove ručke i radnu ploču, dobićete originalan komad nameštaja i uštedeti novac“, ističe Šarlot Jarega iz Jarega dizajna enterijera.

Komadi od ratana

„Ratan je sada svuda, međutim, možete potrošiti skoro 20 hiljada dolara na vintage kauč od ratana u stilu Paula Frankla ili oko 200 evra za šik fotelju iz IKEA-e. U oba slučaju, dobićete hit komad od ratana, ali ako budete mudri i odlučite se za opciju B, neće vam biti žao da taj komad zamenite za novi koji će biti u trendu već iduće sezone“, predlaže dizajnerka enterijera Betani Adams.

Tkani tepisi

„Ručno tkani tepisi su skupi, pa ih zato mnogi ne menjaju često. Kako biste izbegli da upadnete u tu zamku prekrijte svoje drvene podove velikim prostirkama od prirodnog tkanja koje se mogu naći po četiri puta nižoj ceni“, kaže Melisa Mahoni iz istoimene dizajnerske kuće.

Dekoracije

„Za vazu, ukrasni tanjir, ram za sliku, svećnjake, sveću i slične predmete možemo potrošiti mnogo novca, ali to stvarno nije potrebno. U mnogim prodavnicama high street brendova sada ima takvih dekorativnih komada po popularnim cenama, a da ne govorim kako ih možete pronaći i u antikvarnici ili na buvljaku, naravno u zavisnosti od toga šta tražite“, savetuje Džojslin Đenovese iz Spaces by Jacflash.

Zavese

„Zavese su bitan završni detalj svake sobe, ali to ne znači da morate potrošiti bogatstvo na njih. Mnoštvo velikih onlajn prodavnica prodaje zavese za nižu cenu od prodavnica u mnoštvu boja, tekstura i uzoraka. Ako ste vešti u šivenju, lako možete napraviti svoj sopstveni par zavesa“, ističe Marlaja Ros.

Ogledala

„Obično savetujem svojim klijentima da se ne razbacuju novcem na predmete kao što su ogledala, jer je to jedan od poslednjih komada koje treba kupiti u stanu, tek onda kada sve namestite i stavite na svoje mesto, kako biste videli treba li vam i uklapa li se uopšte u prostor“, praktična je Nikole Hurd iz Hurd Homes dizajnerskog studija.

Umetnička dela

„Umetnost može da definiše vaš prostor, ali ne mora da proguta vaš budžet. Ako nemate novca za sliku s potpisom, pričekajte izložbu radova studenata s Akademije likovnih umetnosti, a možete izabrati i repliku ili grafiku“, kaže dizajner Sam Saks.

Knjige za stočić za kavu (Coffee Table Books)

“Iako je uticaj koji knjige za stočić za kafu imaju na dizajn neprocenjiv, ne verujemo da je vredno razbacivanja zbog potpuno novih. Najlepše i najzanimljivije knjige, koje su nekad bile voljene, daju deo tradicije i vašem prostoru“, savetuje Amanda Džejkobs iz studija Journey + Jacobs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar