U trendu

Na ovim mestima u kuhinji ima najviše prljavštine i bakterija

Dejan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i vlasnik kompanije Laundryheap otkrio je da u kuhinji ima nekoliko mesta i predmeta koji sadrže puno prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju njihovo održavanje i čišćenje, poput ‘fioke’ ispod tostera.

1. Fioka ispod tostera

Tajna super tostera je čist toster. Svakih nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga koliko često koristite toster, izvadite i ispraznite malu fioku ispod.

– Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pregrade i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne delove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe kako biste se rešili lepljivih mrlja i ostavite da se posuši – objasnio je Dimitrov.

2. Rukavice za rernu

Čak i ako rukavice spolja izgledaju netaknute, one mogu biti žarište za skrivanje svih vrsta klica u svojim pukotinama, uključujući mrvice i male komadiće hrane. Trebalo bi ih barem jednom nedeljno oprati ali pre pranja proverite upute jer bi silikonske rukavice trebalo prati ručno, kaže Dejan.

 3. Drvene kašike

Bakterije ulaze u svaku rupicu i pukotine drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro. Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu. Kako biste to izbegli, nakvasite ih u vodu i malo vodonik peroksida na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro osuše, savetuje stručnjak za čišćenje.

4. Kuhinjska kecelja

Mast, mrvice i komadići hrane mogu ostati na kecelji pa je dobro da ih operete svakih nekoliko korišćenja.

– Ako je jako prljava ili ne želite da se mirisi kuhanja zadržavaju na njoj, potopite je u mlaki rastvor vode u koju se dodali deterdžent za veš i malo sirćeta na 15 minuta, a zatim  je operete na visokoj temperaturi u mašini – kaže Dimitrov.

5. Police za sosove i začine

One često kriju prašinu i prosute mrvice. Detaljno ih očistite sredstvom za čišćenje površina i vlažnom krpom svakih nekoliko nedelja.

6. Mikrotalasna

Trebalo bi svake nedelje da temeljno očistite unutrašnjost i spoljnu stranu mikrotalasne peči, jer samo brisanje krpom nije tako efikasno u uklanjanju prljavštine, zaključuje Dimitrov, a piše Daily Star.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar