U trendu

Na ovom mestu nikada ne smete držati četkicu za zube, može ozbiljno da našteti vašem zdravlju

Procenjuje se da čak sedam od 10 ljudi drži četkice za zube u kupatilu, ali nedavna istraživanja pokazala su da je to vrlo nehigijenska praksa. Prema istraživanju dr. Mari Gejsindžer, profesorke parodontologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Alabami, 60 posto četkica za zube koje se čuvaju u kupatilu sadrži fekalije i bakterije opasne po ljudsko zdravlje, poput escherichie coli i salmoneloze.

Zato je preporuka stručnjaka da se spušta daska WC šolje kada puštate vodu, ali ni to neće u potpunosti sprečiti da se bakterije šire prostorom kupatila. Naime, istraživanja su pokazala da dosta bakterija ima i na slavinama, pločicama, vratima kupatila i na već spomenutim četkicama za zube.

Kako sprečiti da se bakterije ne nakupljaju na četkici za zube?

Redovno pranje i ispiranje četkice za zube pre i posle upotrebe izuzetno je važno i trebalo bi to praktikovati svakodnevno bez preskakanja. Takođe je preporučljivo čuvati četkicu za zube ga na suvom mestu i ne stavljati u posebne kutije, kao i ne koristiti navlake za četkicu. Ako je četkica za zube mokra, zapamtite da vlaga stvara povoljno okruženje za rast gljivica i bakterija, piše Wild Smile.

Preporučuje se da se četkica za zube čuva na hladnom mestu izvan kupatila, prethodno oprana i osušena. Američka stomatološko udruženje preporučuje da se četkice za zube ne čuvaju u zatvorenim posudama jer vlažna okolina potiče rast mikroorganizama. Najbolje ih je čuvati uspravno na čistom mestu i ostaviti da se prirodno osuše, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар