U trendu

Nabavite ovu sobnu biljku i stavite u ove prostorije, nećete videti buđi ni kondenzacije vlage celu zimu

Većini domova se tokom zime pojavi vlaga na prozorskim staklima, ali sobna biljka koja sprečava kondenzaciju može smanjiti mogućnost te klasične pojave. Nije ni zahtevna, a odradiće zadatak.

Kondenzacija na prozorima se može pretvoriti u buđ i vlagu. Ali, stručnjaci za baštovanstvo otkrili su jednostavan način za smanjenje kondenzacije bez ikakvog truda.

Umesto krpe jednostavno nabavite pauk biljku, odnosno zeleni ljiljan – čupavu biljku s tankim lišćem.

Mnogi ističu da od kad imaju tu biljku, vlage na staklima nema, piše ‘The Sun’.

– Biljke ‘pauka’ i ‘zmije’ su najbolje. Lako ih je održavati. Imam ih oko tri ili četiri i nisam od tada imala nikakvu kondenzaciju u domu – jedan je od komentara.

Najbolji deo je to što im ne treba previše brige. Mnogi kažu da ponekad zaborave da je zaliju, ali ona je i dalje zdrava.

– Imam je na vrhu ormarića, ne zalivam je često, previsoko mi stoji. Ali, ona se i dalje dobro drži, smatram da radi toga nemam kondenzacije – priznala je jedna.

Stručnjaci za biljke u kompaniji Jay Scotts potvrdili su da biljke ‘pauka’ i ‘zmije’ mogu sprečiti kondenzaciju kako bi se izbegla buđ. One, naime, najbolje upijaju vlagu u prostoriji, stoga su super za zimu.

Za maksimalan učinak, držite biljke u prostorijama gde je kondenzacija najčešća, kao što su kupatilo, kuhinja i spavaće sobe, naglasili su.

Biljka ‘pauk’ je prepoznatljiva, ima tanko zeleno lišće s belim prugama. Prilagodljiva je raznim uslovima svetlosti i temperature, pa je ne treba često zalivati.

– Osim što pomaže u smanjenju nivoa vlage upijajući vlagu iz vazduha, super su u pročišćavanju vazduha uklanjanjem zagađivača poput formaldehida, ksilena i ugljen monoksida – zaključili su, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar