Najbolja domaća prihrana za biljke: Od nje će rasti kao „iz vode“, sve već imate u kuhinji!

Da bi cveće zablistalo u punom sjaju, potrebna mu je povremena prihrana, a oni koji se bave uzgojem sobnog i baštenskog bilja tvrde da su za tako nešto najbolja tri domaća „preparata“ iz kućne radinosti.

1. Kora citrusnog voća
Pomorandža, limun, grejpfrut, mandarina i limeta bogati su vitaminima i dragocenim mineralima, koji su uglavnom koncentrisani u kori. Ako to uzmemo u obzor, zaista je šteta bacati ovaj deo voća koji je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma.

Iskusne domaćice kažu da je najbolje potopiti koru u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 24 sata kako bi izgubila veći deo svoje prirodne kiselosti i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla. Sutradan je isecite je na krupnije komade, pa pospite oko biljke i zatrpajte zemljom.

2. Ljuske kikirikija
Ljuske kikirikija poznate su kao jedna od najboljih prihrana. Potrebno je da ih zakopate u zemlju u podnožju biljke, ali pre nego što to učinite, držite ih nekoliko dana u vodi kako bi omekšale.

Razgrađuju se sporo, ali su veoma korisne, jer sadrže obilje hranljivih materija, a pritom poboljšavaju rastresitost zemlje.

3. Kora šargarepe
Prilikom čišćenja šargarepe većina domaćica baca prvi sloj. Ako niste znali, tako odbacujete najbolji i najzdraviji deo ovog korenastog povrća, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Isecite oljušten prvi sloj šargarepe na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u bašti.

Kora šargarepe bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i kalijumom, bakrom i manganom, dragocenim mineralima veoma korisnim za zdravlje biljaka, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.