U trendu

Najbolja zamka za jesenje napasnike (video)

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću. Njihov boravak u zatvorenom prostoru može biti veoma neprijatan, ali i za to postoji rešenje…

Verovatno se sećate vašeg prvog susreta – kraj leta leta je i već ste navikli da razni insekti s vremena na vreme posete vaš dom. Međutim, jedne večeri čujete neobično zujanje i primećujete braon bubu koja puzi po vašem zidu. Vođeni prethodnim iskustvima sa insektima, uzimate maramicu i ubijate bubu, ali tada shvatate da po sobi kreće da se širi prilično neprijatan miris. Ubili ste smrdibubu.

Ako ste se do tada pitali kako su ovi insekti dobili naziv, eto odgovora. Međutim, do sada su gotovo svi imali prilike da se upoznaju sa ovim bezopasnim insektima, a jedino pitanje koje je ostalo neotkriveno jeste postoji li način da ih se rešimo?

Najsigurnije je da na sve prozore i vrata postavite zaštitnu mrežicu, ali imajte u vidu da one mogu da se provuku i kroz rupe širine nekoliko milimetara. Osim toga, uvlače se i u odeću, kosu, torbe, pa ih lako i neopaženo možete uneti sa sobom.

Mnogi imaju svoje recepte kako da se obračunaju sa smrdibubama, a za ovu kažu da je najbolja.

5 stvari o smrdibubama koje bi trebalo da znate

Svi smo svedoci prave najezde smrdibuba koja traje već neko vreme. Ove godine uslovi su bili pogodni za brojnost ovih insekata, a naše domove su okupirale zato što im je potrebno sklonište od predstojeće zime. Stručnjaci kažu da ćemo morati da ih trpimo do prvog mraza.

Potrebno vam je:

Flaša od 2 litra
1 žilet
LED lampa
Crna izolir traka
Krep traka
1 uski, dugački predmet, poput olovke

Flašu presecite sledeći gornju liniju papira s nazivom pića, na dno stavite upaljenu lampu i poklopite naopako odsečenim gornjim delom flaše. Pre toga oblepite dno crnom trakom. Uzduž zalepite nekoliko mat traka koje će služiti kao merdevine smrdibubama da se lakše popnu do svoje zamke. Kada upadnu u flašu, one neće da znaju kako da se kroz uzan otvor popnu nazad i da izađu.

Zašto insekte privlači jako svetlo

Poznato je da se moljci i drugi insekti okupljaju oko izvora svetlosti, naročito u letnjim mesecima. Često ova stvorenja koja su zaglavljena u sjaju svetlosi bivaju plen predatora, ili umiru od toplote. Ali šta to navodi ove insekte da se okupljaju oko sijalica i lampi?
pročitajte članak

Domaće sredstvo protiv smrdibuba

Potrebno vam je:

Beli luk (4 kašičice)
Voda (dve šolje)
Flaša sa sprej zatvaračem
Smrdibube ne podnose miris belog luka, a postoji nekoliko načina na koje ovu namirnicu možete iskoristiti protiv vaših malih, braon neprijatelja.

Jedan je da iseckate luk i ostavite ga na mestima za koje sumnjate da omogućavaju smrdibubama da uđu u vaš dom. Drugi je da napravite sprej od mešavine luka i vode i poprskate kritične tačke.

Takođe možete koristiti ovaj sprej i za odeću, ali u tom slučaju pazite da ne odbijete i ljude od sebe.

(nationalgeographic.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar