U trendu

Najbolji prirodan način da sprečite dolazak paukova u vaš dom: Ovaj miris ne podnose

Arahnofobija je jedna od najčešćih strahova i svima koji se plaše paukova jesen znači da stiže sezona njihovog parenja. Srećom, nema potrebe živeti u strahu od dugonogih, dlakavih uljeza, a stručnjak savetuje da bi jedan prirodni sastojak trebalo da ih drži podalje od vašeg doma, prenosi Mirror.

Naravno, najbolje je delovati pre nego kasnije, pa se pobrinite da napravite zalihe pre nego što osmonogi posetioci počnu da polažu jaja. Kako se avgust bliži kraju i počinje sezona parenja, stručnjaci s Online-Bedrooms.co.uk savetuju arahnofobima da u kući obavezno imaju malo lavande – potpuno prirodnog sastojka koji je sve samo ne opuštajući za paukove. Poručuju: ‘Pauci ne podnose lavandu i neće hteti da se nađu blizu njenog mirisa. Eterično ulje s mirisom lavande može biti dovoljno jer će se aroma proširiti po kući’.

Prema uputstvima na veb stranici Bugstips, pauci uopšte ne vole jake mirise, a lavanda je jedan od njih. Smatra se da lavanda sadrži jedinjenja poput linalola i linalil acetata za koje se kaže da imaju repelentna svojstva. Ako sami niste previše oduševljeni mirisom, postoji i niz drugih sastojaka koji će sprečiti da pauci postanu domaćini u vašoj dnevnoj sobi, uključujući ulje mente i pitome nane.

Nik Šeklok iz Online-Bedrooms.co.uk rekao je: ‘Od same pomisli na paukove koji ulaze u milione domova prolazi nas jeza. Sezona parenja paukova u punom je zamahu od kraja avgusta do septembra, što znači da bi mnogi od nas mogli da budu suočiti sa zarazom’.

‘Niko ne želi da pauci gmižu po njegovim domovima pa postoji nekoliko stvari koje možete da preduzmete kako biste ih držali podalje. Na primer, pauci mrze miris lavande i nane pa je potrebno raspršiti ove mirise po vašem domu. Takođe je važno zatvoriti sve rupe u domu kroz koje bi se potencijalno mogli uvući. Preventivne mere poput ove najbolje su za držanje ovih insekata napolju’, zaključuje, a prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar