U trendu

Najbolji prirodni „lek“ protiv moljaca, napravite ovo i nećete ih više videti u ormaru

Nevidljive fleke od dezodoransa, roll-ona ili belog vina pravi su izvor hrane za moljce. Pre pranja proverite i sve džepove da im slučajno ne biste ostavili mamac.

Moljce privlači i štirka pa odeću ili stolnjake koje nećete uskoro koristiti radije nemojte štirkati. Nežnije i finije materijale odnesite na hemijsko čišćenje. Ali nemojte ih u ormar stavljati u zaštitnim plastičnim ili najlonskim „košuljicama“ u kojima ih dobijete sa hemijskog. Odeća ne može „disati“ u plastici, pa ako u njima slučajno zatočite moljca, oni će dobiti idealne uslove za razmnožavanje.

Ormar u koji nameravate da stavite sezonsku odeću najpre dobro prozračite, a potom prebrišite. Odeću podelite prema vrsti tekstila.

Proteinska vlakna poput svile, vune, krzna i kože su prirodna hrana moljcima. Zato ih treba odvojiti od biljnih vlakana (pamuka, lana i industrijske svile) u drugi ormar ili u vakuumske vrećice kako bi ih dobro zaštitili.

Sveža menta i ruzmarin snažnim mirisom držaće moljce podalje od omiljene odeće, a ruzmarin možete osušiti i držati ga u platnenim vrećicama.

Budući da drvo u sebi sadrži kiselinu koju otpušta u malim količinama, može oštetiti odeću koja u drvenim ormarima stoji duže od šest meseci. Zato stručnjaci savetuju da je umotate u muslin.

Kedar promeniti svakih pola godine
Kedar ima izrazito jak miris od kojeg moljci doslovno beže. Efikasan je bilo da je u obliku gela, vrećica ili kockica. Potrebno ga je menjati svakih šest meseci.

Težak miris kuglica se ne može oprati
Kuglice protiv moljaca stručnjaci ne preporučuju. Istraživanja su pokazala da su otrovne, a i njihov težak miris je gotovo nemoguće poslije “isterati” iz ormara.

Težu odeću čuvajte u muslinu ili kutiji
Težu odeću poput pulovera od kašmira te večernjih haljina složite i čuvajte u muslinu jer u njemu vazduh lako cirkuliše. Plastične kutije takođe su dobre.

I cimet i limun su prirodna zaštita
Suva lavanda, ruzmarin, menta, majčina dušica, cimet, kedar i suva korica limuna imaju intenzivan miris koji nadaleko tera moljce. Vrećicu protiv moljaca možete sami napraviti zamotate li u čistu krpicu ili gazu sveži ruzmarin i mentu u jednakom odnosu, prenisi 24sata.hr.

Efikasan je i struk ruzmarina
Zaštitu od moljaca dobićete pomešate li malo lavande, ruzmarina, klinčić i vrlo malo suve korice limuna te zavežete u smotuljak. Isto možete napraviti i s malo lavande, suhe limunove korice i štapića cimeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar