U trendu

Najbolji su trikovi koji ništa ne koštaju: Skoro niko ne zna da se i ovako mogu iskoristiti ljuske od jajeta

Najbolji trikovi obično su oni koji ne koštaju ništa jer upotrebljavate nešto što već imate da olakšate život. Koristeći ljuske jajeta za pranje posuđa, ono što je namenjeno da bacite u smeće možete pretvoriti u koristan alat za čišćenje.

Prilikom pranja posuđa, predmeti poput flaša, vaza i staklenki mogu biti posebno teški za čišćenje. Često ih je potrebno prati ručno, a osim ako nemate četku s dugom drškom prave veličine, ne postoji pravi način da izribate unutrašnjost. Tu na scenu stupaju ljuske jajeta.

Ljuske jaja mogu se činiti krhkima, ali zapravo su iznenađujuće čvrste za svoju veličinu. Sastoje se uglavnom od kalcijumovog karbonata, koji, kada se zgnječi, ima izvrsnu teksturu za čišćenje.

Možete čak koristiti zdrobljene ljuske jajeta za ribanje tvrdokornih ostataka iz lonaca i tiganja, dodajući dodatnu moć čišćenja vašem svakodnevnom deerdžentu i sunđeru. Međutim, ljuske jajeta posebno su praktične za ribanje mesta do kojih vašsunđer ne može da dopre: unutrašnjosti flaša, vaza i drugih predmeta nezgodnog oblika.

Za ovaj trik izbegnite gnjecave ljuske jaja koje ostanu nakon razbijanja sirovog jajeta. Umesto toga, ostavite ljuske jaja sa strane kada gulite tvrdo kuvana jaja. Možete ih držati smrznute u vrećici za zamrzavanje dok vam ne zatrebaju.

Kad trebate da operete vazu ili flašu, zgnječite ljuske jaja. Možete da upotrebite nešto tvrdo, poput tučka ili dna šolje, da zgnečite ljuske dok su još u vrećici za zamrzavanje. Zatim malo zdrobljenih ljuski jajeta pospite u otvor predmeta koji trebate očistiti, piše House Digest.

Nakapajte malo deterdženta za suđe i dodajte dovoljno tople vode da se promućka. Ljuske jaja će delovati kao prirodni abraziv, ribajući unutrašnjost posude kada je vrtite na isti način na koji bi to radio sunđer ili četka.

Iako ovaj trik možda neće izvući najtvrdokorniju nečistoću, savršen je za uklanjanje svakodnevne prašine i prljavštine unutar vaza, flaša i staklenki. Osim toga, to je sjajan način da ljuskama jajeta date drugi život pre nego što odu u smeće ili kantu za kompost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar