U trendu

Najbolji trik za čišćenje tepiha: U četiri koraka rešite se baš svih mrlja

Direktorka Laboratorije čistoće Kerolin Forte otkrila je za Good Housekeeping kako se rešiti ružnih zagorelih mrlja od kafe ili blata s tepiha. Proces je prilično jednostavan, a sastoji se od 4 koraka.

1. Potrebne su dve prazne plastične flaše s prskalicama i dve čiste krpe za pranje. U jednu flašicu se natoči hladna vodu, a u drugu se pomeša pola kašičice deterdženta za pranje posuđa i pola litra mlake vode.

2. Deo čiste krpe za čišćenje se treba nakvasiti mlakom mešavinom sapuna i vodom i s njom natapkati mrlju, nikako ribati mrlju. Kako se mrlja nežno natapa suvim delom krpe, briše se mrlja s tepiha. Postupak se ponavlja koliko god treba puta dok se mrlja ne očisti s tkanine.

3. Drugu krpu treba poprskati hladnom vodom i s njom skidati rastvor deterdženta s tepiha, a potom opet tapkati područje na kojem je bila mrlja sa suvim delom druge krpe.

4. Kad se skine mrlja s tepiha na to mesto treba poređati nekoliko papirnatih ubrusa i na njih staviti tešku knjigu ili šerpu.

– Preko noći papirnati ubrusi će upiti moguće ostatke mrlje i vodu s tepiha. Ujutru pomerite ubruse i rukom prođite preko vlakna tepiha i pustite da se osuše – savetuje Forte.

Dodatni savet:

Tepih je poželjno dubinski usisati i mašinski očistiti barem jednom godišnje. Ali ako nemate vremena za stručno čišćenje, i posipanje sodom bikarbonom pomaže u isterivanju prljavštine i loših mirisa. Ali ako je vlaga visoka, soda se može zavući među vlakna i napraviti više štete.

Tokom vlažnih dana najbolje poprskajte tepih alkoholnim sirćetom koji će razgraditi prljavštinu, pa tako i ukloniti izvor mirisa. Ali sirće može oštetiti tepih, pa ga je dobro najpre isprobati na maloj površini koja se ne vidi. Od profesionalnih sredstava za čišćenje najbolji su prah ili pena koji se iščetkaju, a zatim se tepih temeljno usisa.

Isti efekat postiže se i posipanjem smese od šoljice boraksa i 15 kapi eteričnog ulja lavande. Neprijatni mirisi mogu se neutralisati i prskanjem osveživačima odeće. Poželjno ga je usisavati triput nedeljno, ali ako imate ljubimce, i svaki dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.