U trendu

Zablistaće kao nov: Najbolji trik da očistite beli plastični baštenski nameštaj

Prednosti belih plastičnih stolica i spoljnog baštenskog nameštaja su brojne. Ovaj nameštaj je jeftiniji od ostalih vrsta spoljnog nameštaja, plastični materijal se često sastoji od skoro 100 posto reciklirane plastike koja često može ponovo reciklirati, a stolice su lagane, obično se mogu složiti jedna na drugu i otporne su na skoro sve vremenske uslove.

Loša strana belih plastičnih baštenskih stolaca je što se vrlo brzo zaprljaju, a na svetloj površini vidljiv je gotovo svaki komadić prljavštine, posebno ako se ne čiste redovno. Međutim, takođe se mogu prilično lako očistiti, uz ove korisne trikove.

Koliko često je potrebno čistiti bele plastične stolice

Mrlje od trave, blata, hrane, soka drveća ili ptičjeg izmeta treba očistiti što je pre moguće. Temeljno čišćenje na samom početku sezone isplatiće se tokom čitavog leta, baš kao i temeljno čišćenje pre zimskog pospremanja.

Potrebne stvari za čišćenje belog plastičnog nameštaja:

Od stvari za lakše čišćenje pripremite: kantu, crevo za vodu, sunđer, četku s mekim čekinjama, peškire od mikrovlakana, gumene rukavice, plastičnu ceradu, bocu s raspršivačem.

Od sredstava za čišćenje dobro će vam doći: soda bikarbona, deterdžent pranje posuđa, višenamensko sredstvo za čišćenje, izbeljivač na bazi kiseonika, alkoholno sirće, pasta za poliranje automobila.

Dodatni savet: Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje kada čistite bele ili obojene plastične stolice. Naime, ta sredstva mogu izgrebati plastiku te, između ostalog omogućiti da se prljavština taloži u urezima.

A sada se bacite na čišćenje!

Pripremite prostor za čišćenje. Raširite plastičnu ceradu na osunčanom mestu u blizini baštenskog creva. Premestite stolice ili drugi plastični nameštaj koji treba očistiti na ceradu.

Napravite rastvor za čišćenje. Pre nego što obavite detaljno čišćenje, ako se na stolicama uhvatila plesan prvo pomešajte rastvor od 25 posto vode i 75 posto alkoholnog sirćeta u boci s raspršivačem. Nanesite na područja s plesni i pričekajte 10 minuta pre generalnog čišćenja.

Postoji nekoliko rešenja za čišćenje koja dobro funkcionišu za bele plastične stolice:

  • Sipajte 4 litra mlake vode u kantu i dodajte jednu četvrtinu šoljice tečnosti za pranje posuđa. Dobro promešajte da se sapun ne sedini s vodom
  • Pomešajte 4 litra mlake vode s pola šoljice sode bikarbone i promešajte tako da se dobro izmeša.
  • Dodajte jednu četvrtinu šoljice višenamenskog sredstva za čišćenje u 4 litra mlake vode

Operite i isperite stolice

Uz pomoć sunđera ili četke s mekim čekinjama perite stolice odozgo nadole. Za jako zaprljana područja pospite malo sode bikarbone na sunđer ili četku koja će delovati kao nežno abrazivno sredstvo za uklanjanje mrlja.

Kada su stolice oprane od mrlja i nečistoće, dobro ih isperite baštenskim crevom. Ako su stolice čiste i bele, osušite ih krpom od mikrovlakana ili ih stavite na sunce da se osuše. Ako su još uvek prljave, pređite na sledeći korak.

Ako stolice i dalje izgledaju prljavo i zamrljano, potreban je rastvor izbeljivača na bazi kiseonika. Izbeljivač s kiseonikom je sporo delujuće, nežno sredstvo za izbeljivanje koje uklanja mrlje i prosvetljuje plastiku. Deluje sporije od izbeljivača s hlorom, manje je korozivan i štetan za plastiku i ekološki je prihvatljiviji. Rastvor izbeljivača na bazi kiseonika i vode neće oštetiti travu ili biljke dok čistite. U zavisnosti od toga koliko su vaše bele stolice prljave, pomešajte 4 litra mlake vode s pola do jedne šoljice izbeljivača s kiseonikom u prahu. Dobro promešajte da se prah otopi.

Kako biste naneli ovaj rastvor, nosite gumene rukavice, upotrebite sunđer ili četku s mekim vlaknima. Nanesite od vrha prema dnu, a nakon toga ostavite da deluje oko 15 minuta.

Isperite i osušite. Dobro isperite stolice crevom i osušite krpom od mikrovlakana ili osušite na suncu.

Saveti kako da bele stolice što duže ostanu čiste i bele

Nakon što ste ih temeljno očistili, stolice premažite auto pastom. Upotrebite suvu mekanu krpu ili sunđer za raspoređivanje voska po stolicama, a nakon toga obrišite suvom krpom.

Vosak pogoduje da mrlje i prljavština skliznu s plastike. Takođe, izbegavajte da stolice i baštenski nameštaj držite ispod drveća da na njih ne pada lišće i cveće. U susret zimskoj sezoni plastične stolice očistite, prekrijte i skladištite u zatvorenom prostoru zaštićene od niskih temperatura tokom zimske sezone, piše Tportal.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar