Najefikasnije sredstvo protiv komaraca koje svi imamo u kući

Umesto raznih hemijskih sredstva, za borbu protiv komaraca koristite ovaj jednostavan i jeftin trik koji zaista odlično deluje protiv ovih dosadnih krvopija.

Osim što se koristi kod kompostiranja, za prihranjivanje biljaka i za piling kože, stari sasušeni talog kafe ili pak mlevena kafa je super-efikasan repelent za komarce, tvrdi američka Agencija za zaštitu okoline (EPA). Komarce, kao i druge insekte, totalno odbija miris stvoren od taloga kafe koji izgara, prenosi Atma.hr.

Evo kako to postići.

Napomena: Talog je bolji, ali možete koristiti i običnu mlevenu kafu.

Kako ovo funkcioniše?

1. Skupljajte talog kafe i stavljajte ga na aluminijsku foliju na tanjir. Postavite na hladnom i suvom mestu, dok postane potpuno suv.

2. Stavite tu foliju sa suvim talogom kafe na tanjiru na ravnu površinu, kao što je sto, na otvorenom. Uverite se da životinje ili deca nemaju pristup tom području.

3. Palite talog (ili mlevenu kafu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne bi opekli), sve dok se ne uhvati i počne da dimi.

4. Talog će lagano izgarati, a dim koji se stvara teraće komarce.

Još jedan način je da talog oblikujete po dužini, poput baruta kao što ste videli u crtanim filmovima. Zapalite talog na jednom kraju i on će lagano goreti čime će mu se dužina skraćivati.

Osim komaraca, kafu možete iskoristiti u borbi s mravima.

Posipajte mlevenu kafu na mesta gde imate problema s mravima i problem je rešen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.