U trendu

Najjednostavniji trik da oterate golubove iz svog doma

Poznati pod nadimkom „pacovi s neba“, golubovi mogu da izazovu pustoš u vašoj bašti. Ali stručnjaci kažu da će jedna specifična boja cveta pomoći da ih uplaši, a nijansa je usko povezana sa opasnošću.

Dok vaš um može prvo da pomisli na crvenu boju, koja se u ljudskom svetu često koristi za znakove opasnosti, saobraćajne signale i tačke zaustavljanja, to uopšte nije slučaj sa golubovima.

Umesto toga, Sefton Medouz iz Garden Center tvrdi da je bela boja ključ za odbijanje štetočina, zbog svog značenja i upotrebe u prirodi. „Bela je ‘opasna’ boja za ptice, na isti način na koji je crvena boja upozorenja za ljude“, objasnili su stručnjaci, prenosi Miror.

„Mnoge ptice imaju belu boju u perju da signaliziraju jedna drugoj da je opasnost pred njima, tako da bi sadnja raznih belih vrsta cveća oko oblasti koju želite da zaštitite mogla biti dovoljna da odvrati ptice od sletanja.

Na prvi pogled, golubovi mogu izgledati bezopasni. Šetaju unaokolo grickajući mrvice na terasi ili provode vreme skupljajući grančice da bi izgradile gnezda prilično upitnog izgleda.

Ali oni su obično glavni krivci za uništavanje baštenskih biljaka i povrtnjaka – sa jorgovanom, graškom i brasikama među njihovim omiljenim, prema Kraljevskom hortikulturnom društvu.

Dakle, da bi ih zauvek sprečili, bele ruže, petunije i hortenzije su među najboljim cvećem za sadnju, zajedno sa lobelijom, božurima i šasta tratinčicama. Viseći sjajni predmeti, kao što su ogledala i CD-ovi, takođe mogu poboljšati efekat.

To je prvenstveno zato što se golubovi, prema nekim teorijama, pomalo plaše sopstvenih odraza. „Ovo možda nije najatraktivnije rešenje, ali je pogodno, posebno na parcelama i oko povrtnjaka i cvetnjaka“, dodaju stručnjaci.

„Takođe možete kupiti ‘traku za strah’ koja proizvodi isti efekat. Budite pažljivi sa ogledalima, posebno tokom sunčanih dana, jer koncentrisano svetlo u suvom vrtu može predstavljati opasnost od požara. S druge strane, šiljci protiv ptica mogu imati različite rezultate, jer su neki bili dovoljno pametni da ih ukradu i grade gnezda sa njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.