U trendu

Najlepša među jesenjim cvećem: Fuksija će cvetati sve do mraza (foto)

Jedna od jesenjih trajnica koja oduševljava svojim cvetanjem sve do mraza svakako je fuksija. Domovina fuksije je Novi Zeland kao i Južna i Srednja Amerika. Fuksija je višegodišnja cvetajuća biljka, iako se vrlo često uzgaja kao jednogodišnja biljka. Spada u porodicu pupoljka, Onagraceae.

Rast joj je, zavisno od vrste, žbunast, uspravan, poluviseći ili viseći, visine od 20 do 40 cm. Cvetovi su skupljeni u grozdast cvet, jednostavnog ili složenog oblika. Boje cveta su raznolike: crvene, ružičaste, bele, plavoljubičaste ili dvobojne.

Za fuksiju morate odabrati mesto na terasi ili u bašti koje nije na punom suncu. Najviše joj odgovara polusenovito ili senovito, svetlo mesto zaštićeno od jakog vetra. Supstrat u kojem je zasađena fuksija mora stalno da bude vlažan, ali ne sme da zadržava vodu. Đubrenje zahteva jednom nedeljno tečnim đubrivom za balkonsko bilje. Da biste pospešili cvetanje, precvele cvetove treba redovno uklanjati.

Razmnožava se pomoću semena, ali vrlo retko, dok se najlakše razmnožava leti pomoću reznica uzetih od bilo kojeg dela izdanka. Viseće vrste fuksije najčešće se sade u viseće posude samostalno ili u kombinaciji s drugim jednogodišnjim cvetajućim biljem (vodenike, plektrantus, centradenija, bidens, begonije). Niže vrste sade se u sandučiće i plitke saksije.

Primena: viseće vrste sade se u viseće posude, niske sorte za sandučiće i niske posude, u sandučićima u kombinaciji s drugim cvetajućim, jednogodišnjim i dvogodišnjim biljem, piše Večernji.hr.

Napomena: fuksija prezimi pri temperaturi od 6 do 8 stepeni Celzijusa. U proleće se jači pupoljci krate na dva do tri cveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.