U trendu

Najlepši majski cvet: Zasadite ga odmah i svi će vam zavideti na šarenoj bašti (foto)

Ako mu posvetite malo pažnje na početku, svake godine će cvetati sve raskošnije

Spada u najzahvalnije za održavanje, a njegovi raskošni cvetovi najlepši su ukras bašta i domova u proleće. Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta biljka, koja se najčešće gaji zbog svojih dekorativnih cvetova.

I ono što ne najlepše za sve uzgajivače je to što ne mora da se presađuje svakog proleća već može da cveta godinama, bez pauze.

Poznat je i po latinskom nazivu Paeonia. Ime je dobio po grčkom Bogu Peonu koji je izlečio Plutona ovom biljkom. Zevs je morao da preobrazi učenika u prekrasan cvet kad je pokazao da ovaj više obećava od učitelja.

Među prvim narodima na svetu koji su prepoznali njegovu lepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje zaslužno je za odnegovani prvi kultivisani božur.

Inače je cveće koje uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage. Otporan je na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište se mora dobro pripremiti pre sadnje dodavanjem organskih i mineralnih đubriva.

Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gde se odstranjuju svi cvetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se prostrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvetova po biljci.

Značenje biljke

Značenje ovog cveća je višestruko, a predstavlja sledeće vrednosti:

  • Čast, pogotovo za ljude koji donose čast celoj svojoj porodici kroz uspeh i bogatstvo
  • Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca
  • Kada mlada bira cveće za svoj buket, savetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju srećan brak i sklad bračnog para.
  • Lepotu u svim oblicima
  • Negde ga ipak smatraju nesrećnim i cvećem koji simbolizuje sramotu i sram

Značenje boja

Značenje koje cvet ima se malo menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju ono što božur znači, a to su:

Ružičasta – najromantičnija boja božura, idealna za venčane bukete i uređenje stola
Bela ili svetlo ružičasta – prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti
Jarko crvena – ova boja se najviše ceni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

Zbog gordog držanja, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvet simboliše čast i bogatstvo. Kod nas je božur poznati simbol Kosova.

Božur pročišćava i tera zle duhove

Određeni oblik božura, poznat i kao „biljka Paeonia“, vekovima je deo istočne tradicionalne medicine, te se smatra biljkom koja tera negativnu energiju i zle duhove. Lekari tradicionalne medicine veruju da je odličan i za bolove u stomaku i probleme s mokrenjem.

Nedavna naučna ispitivanja spojeva u ovom cvetu pokazuju veliki napredak u otkrivanju leka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez uzroka.

Poruka ove biljke

Pamtite kako se vaša dela odražavaju na vas i druge, te uvek postupajte časno i s poštovanjem.

Ne bojte se se da se izvinite ako pogrešite i podelite svoju ljubav s drugima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.