U trendu

Najlepši ukras svake bašte: Trikovi uz koje će magnolija uspešno cvetati sve do septembra

Magnolija je osetljivo drvo. Cveta od maja do septembra, pre listanja. Može narasti do pet metara, a može se oblikovati u ukrasni grm. Obično raste na kiselom tlu, bogatom hranjivim materijama.

Magnolija je jedna od najlepših i najstarijih biljaka na planeti. Njeni cvetovi mogu biti bele, žute, ljubičaste ili ružičaste boje s cvetovima u obliku lala ili zvezde.

Biljka ima predivan miris, dugovečna je i vrlo otporna na zagađenja pa se može uspešno uzgajati i u gradskim sredinama.

Sve magnolije najbolje uspevaju na direktnom suncu i svetlosti ili u blagoj senci, zaštićene od uticaja mraza i jakih vetrova. Magnolija dobro podnosi niske temperature i voli blago kiselo tlo. Nije jako zahtevna za održavanje pa ulepšava mnoge vrtove i spoljne prostore.

Sadi se najčešće u aprilu i ne treba je obrezivati, odnosno u proleće treba samo očistiti suve grane. Ne preporučuje se preduboka sadnja, a važno je i izbeći sadnju drugih grmova uz samu magnoliju, kao i obrađivanje tla oko nje, da se ne bi oštetilo njeno plitko i razgranato korenje, koje se nalazi u gornjim slojevima tla. Treba voditi računa da oko nje bude dovoljno prostora kako bi se mogla razviti u punom sjaju.

Da bi uspevala treba redovno uklanjati sve oštećene i bolesne delove biljke i redovno je gnojiti, piše 24sata.hr.

Ne uspeva dobro u mediteranskom delu zemlje, najviše zbog suše, stoga bolje uspeva u kontinentalnim krajevima, a u zavisnosti od sorte, pojedine vrste ove biljke mogu uspeti i na jako niskim temperaturama od oko – 15 stepeni.

Zalivanje je učestalije na početku dok se biljka ukorenjuje, dok je kasnije dovoljno umereno zalivanje, jednom do dva puta nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar