Najmoćnije sredstvo za čišćenje košta 100 dinara: Kamenac nestaje u trenu, podovi se sijaju, a tuš kabina blista

Alkoholno sirće izvrstan je saveznik kod kuće. To je zapravo vrlo jeftin i izuzetno efikasan proizvod za čišćenje i dezinfekciju svih površina u kući. S jednim proizvodom, osim čišćenja cele kuće, možete ukloniti i naslage kamenca i ukloniti najtvrdokornije mrlje s površina i tkanina. Takođe, alkoholno sirće je dobar za uklanjanje neprijatnih mirisa, piše Novi list.

Alkoholno sirće za čišćenje

Pogledajmo konkretno za šta – i kako – se može koristiti:

čišćenje podova: operite vodom i sirćetom, a zatim isperite samo vodom

čaše, ogledala i kristali peru se vodom i toplim alkoholnim sirćetom (2-3 kašike sirćeta na litar vode)

mrlje od kafe i čaja: operite sunđerom navlaženom sirćetom i finom soli. Zatim isperite samo vodom

za čišćenje bakra i mesinga: istrljajte ih grubom soli, koristeći sunđer namočen u vrelo alkoholno sirće. Zatim isperite samo vodom i osušite mekom krpom

nelakirani drveni nameštaj: obrišite ga rastvorom ulja i sirćeta u jednakim količinama, prateći smer vlakana drveta. Na kraju obrišite mekom, suvom krpom

Alkoholno sirće za odmašćivanje

U šerpe i tiganje sipajte malo alkoholnog sirćeta i ostavite da deluje oko 30 minuta. Brža alternativa je kuvati sirće, samo ili razređeno s malo vode, dok se naslage potpuno ne uklone. Kao odmašćivač je dovoljno staviti nekoliko kašika u vodu kojom perete suđe. Posuđe će se savršeno odmastiti, a uštedećete i na deterdžentu za pranje posuđa.

Za uklanjanje kamenca

Kamenac koji se stvorio u posudama u kojima se inače kuva voda rešićete tako što ćete napuniti posudu s 2/3 sirćeta i 1/3 vode. Zatim dodajte šaku soli. Prokuvajte nekoliko minuta. Isključite i ostavite da odstoji 12 sati. Pre ponovne upotrebe temeljno isperite.

Kamenac na nerđajućem čeliku (sudopera, šerpe…) uklonićete ako prođete sunđerom namočenom u vruće sirće. Začepljenje tuševa i slavina zbog kamenca uklonićete tako što ćete ih odvrnuti i potopiti u sirće dok kamenac ne počne da se otapa.

Alkoholno sirće za čišćenje kupatila

Mrlje na umivaonicima i slavinama pređite sunđerom namočenom u vruće sirće pa isperite samo vodom i dobro osušite. Tuš kabinu prođite spužvom namočenom u alkoholno sirće, isperite i zatim dobro osušite. Plesan na zavesi za tuš operite vodom i sirćetom i zatim je ponovno okačite bez ispiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.