U trendu

Najprljaviju stvar u toaletu većina ne čisti, a leglo je bakterija: Uz jedan trik možete joj produžiti vek trajanja

Osim što su savršeni alat za čišćenje WC šolja, četke mogu da budu i najveći prenosnici bakterija u tom delu kuće. Nekima iste četke pored WC šolje mogu da stoje i godinama i postanu leglo bakterija i infekcija.

Koliko ih često menjati

Postavlja se pitanje koliko često ih treba menjati. Prema rečima stručnjaka, preporuka je na devet meseci. Iako vam se čine čistim nakon tog roka, ne bi ih trebalo zadržava. Neki ih čak i peru. Međutim, postoji realna opasnost ako ih ne zamenite na vreme jer bakterije koje ostanu mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Na primer, ako neko u vašoj porodici ima gastrointestinalnu bolest, četka postaje opasan predmet, i trebalo bi je brzo zameniti. Imajte na umu da četka ne samo da sadrži bakterije iz vode, već takođe zadržava komadiće toalet papira iz WC šolje, što je prilično nehigijenski i nezdravo.

Neki nikad nisu čistili četku

U istraživanju koje je sproveo „Consumer Reports“, više od 77 posto ispitanika priznalo je da nikad nije očistilo četku za WC šolju, a neki su tvrdili da nisu znali da je to potrebno.

Stručnjaci preporučuju da bacite plastične četke koje su promenile boju, imaju savijena vlakna ili neprijatan miris. Osim toga, trebalo bi dezinfikovati glavu četke nakon svake upotrebe ili barem jednom nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.