U trendu

Najraskošniji cvet koji donosi sreću u ljubavi, a ima i lekovita svojstva

Božuri su već vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma. Bilo da su sveže ubrani ili tek motiv na posuđu ili posteljini, daju notu sofisticiranosti svakom interijeru.

Božuri cvatu u maju i junu, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana. Što češće budu imali svežu vodu, to će duže trajati. Ako ih kupujete, kupite ih dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju.

Foto: Stux/Pixabay.com

Kada ih stavite u vazu, dodajte im sredstvo koje pospešuje trajnost cveća, stavite ih u mlaku vodu, a tek nakon sat-dva ih premestite na hladnije mjesto.

5 zanimljivosti o božuru:

Božuri odišu ženstvenošću i nežnošću u kojoj god boji dolazili, a postoje nežni ružičasti, beli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu što je poprilično tačan opis budući da se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan od najlepših prizora koji je moguće zamisliti.

božur
Foto: julieCC BY 2.0

Ovaj nevjerovatno fotogeničan cvet potiče iz Azije odakle je u evropske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, hrizantema, azaleja i magnolija. Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cveta, radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u vlastitim domovima mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.

Kako prenose mediji, Kinezi su u svakom obliku umetnosti božur vekovima opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. veka poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura neretko se poklanjaju i koriste u interijerima kao talismani za uspeh i sveopšti napredak.

Drugo kinesko verovanje opisuje božur kao cvet koji pozitivno utiče na harmoničan suživot žene i muškarca. Cvet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cveta u kasno prolećnim i ranim letnjim mesecima. Bijeli božuri simbolizuju devojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove lepote.

božur
Foto: yrjö jyskeCC BY 2.0

Božur ima i lekovita svojstva. Navodno pozitivno deluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje, snizuje holesterol i pozitivno utiče na rad jetre, prenose mediji

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.