U trendu

Najveća greška koju pravimo sa zamrzavanjem mlevenog mesa

Mlevena junetina je neizostavan deo mnogih jela, od nje možete praviti pljeskavice, ćufte ili lazanje. Ova vrsta mesa biće odlična ideja za razne sosove i variva.

Ako želite da uživate u jelu na bazi junećeg mesa, važno je da meso pravilno skladištite. Sirova mlevena govedina može da izdrži samo dan ili dva u frižideru. Ako ne planirate da iskoristite svo meso u tom kratkom periodu, važno je da ga zamrznete.

Jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite kada zamrzavate mlevenu govedinu je da je stavite u zamrzivač koji ne funkcioniše dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i sprečilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora neprekidno da radi na -18 stepeni Celzijusa. Ako niste sigurni da li vaš zamrzivač radi ispravno, proverite termometrom, prenosi Punkufer.

Pre nego što stavite meso u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete da uradite je da odmrznete meso, uzmete mali deo, a ostatak ponovo zamrznete.

Svaki deo mlevenog mesa umotajte u plastičnu i aluminijumsku foliju, a zatim u plastičnu kesu. Označite datum kada ste zamrznuli meso. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u frižideru duže od tri do četiri meseca. Posle ovog vremena gubi svoj kvalitet i ukus.

U led možete staviti i već termički obrađeno mleveno meso, npr. Bolonjez sos. Pustite da kuvani sos od mesa dođe na sobnu temperaturu pre pakovanja u pojedinačne porcije i zamrzavanja.

A znate li kako da najbolje odmrznete mleveno meso? Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u činiju i stavite u frižider na 24 sata i ostavite da se potpuno odmrzne pre nego što ga upotrebite za željeno jelo.

Obavezno stavite meso na tanjir ili u činiju da sprečite da tečnost od odmrzavanja kaplje na drugu hranu u frižideru. U ovoj tečnosti se mogu naći štetne materije koje mogu da zagade hranu ako nije pravilno termički obrađena i da ugroze vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar