U trendu

Nameštaj i podovi će zasijati kao novi: Napravite prirodno sredstvo za čišćenje drvenih površina

Drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Stoga se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drva koji su prepuni jakih hemikalija, a da kupac to ni ne zna.

Neka od najpoznatijih sredstava za čišćenje drva sadrže sastojke koji izazivaju zabrinutost zbog biorazgradnje, toksičnosti u vodi, zagađenja vazduha i zdravlja ljudi.

S obzirom na to, možda ćete želeti da što je više moguće izbegavate kupovna, hemijska sredstva za čišćenje drvenih površina i očistite svoj nameštaj i podove na staromodan način: sirćetom, maslinovim uljem i pčelinjim voskom za sjajni završetak.

Evo kako da to uradite u pet koraka i šta vam je za to potrebno.

Sastojci:

  • ½ šoljice alkoholnog ili jabukovog sirćeta
  • ¼ šoljice maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka (po želji)
  • 20-30 kapi eteričnog ulja lavande (po želji)
  • ⅓ šoljice pčelinjeg voska ili veganske alternative, poput karnaube
  • 1 ½ šoljice lanenog ili orahovog ulja
  • Voda
  • 6 krpa od mikrovlakana ili pamuka koji ne ostavljaju dlačice
  • Posuda ili flašica s raspršivačem

Obrišite prašinu vlažnom krpom

Prvo uklonite prašinu i ostatke s drvene površine vlažnom krpom. Budući da voda može oštetiti drvo, mokru površinu ćete odmah obrisati suvom krpom. Ovo bi trebalo da bude dovoljno za redovno brisanje prašine, ali dubinsko čišćenje (za uklanjanje prljavštine i mrlja) zahteva malo dodatnog rada.

Napravite sami sredstvo za čišćenje drvenih površina

Maslinovo ulje i sirće čine prirodno i nežno sredstvo za čišćenje koje je potpuno bezbedno za drvo i dovoljno zdravo za korišćenje u vašem domu. Sirćetna kiselina u sirćeti doseže duboko kako bi uklonila prljavštinu, pa čak i mrlje, bez oštrog ribanja. Međutim, treba ga koristiti samo sredstvom, jer kiselost zapravo može da uništi zaštitni sloj ako se koristi sama.

Maslinovo ulje je izvrstan izbor za poliranje i čišćenje. Vlaži i neguje drvo, pomažući da se istakne njegov prirodni sjaj. Ciljajte na odnos dva prema jedan sirćeta i maslinovog ulja: pola šoljice do četvrtina šoljice je dobra količina, zatim dodajte kašiku svežeg soka od limuna i/ili do 30 kapi eteričnog ulja lavande za sveži miris. Bez dodanog mirisa, sredstvo na bazi sirćeta će snažno mirisati samo nekoliko minuta, a zatim će miris nestati.

Nanesite otopinu na drvo

Rastvor za čišćenje držite u posudi ili ga premestite u bocu s raspršivačem za nanošenje. Raspršite smesu direktno na drvenu površinu ili je nanesite krpom. Krpom utrljajte smesu, idući s prirodnim vlaknima drva. Ne bi trebalo da puno ribate već pustite sirće da deluje na prljavštinu i mrlje.

Sušenje

Nanesite mešavinu sirćeta i maslinovog ulja na celu površinu, zatim se vratite na početak i potpuno obrišite smesu novom, suvom krpom. Neka drvo bude što je moguće suvlje kako bi se izbeglo stvaranje mrlja. Sušenje drva posebno je važno kod podova jer ulje može da ostavi površine vrlo klizavima. Kad brišete smesu, trljajte u krugovima. Ulje u ovom rastvoru ima efekat poliranja.

Zaštitite voskom

Povremeno, svakih šest meseci do godinu i po dana, u zavisnosti od toga koliko se drvo koristi,  nameštaj i pod zahtevaju sveži sloj voska. Vosak ne samo da skriva ogrebotine i pojačava sjaj, nego takođe štiti drvo od mrlja i daljih oštećenja.

Kako biste sami napravili prirodni vosak za drvo, pomešajte trećinu šoljice otopljenog pčelinjeg voska ili alternative na bazi povrća (poput karnaube) sa šoljicom i po ulja od lanenog semena ili oraha. Ostavite da se potpuno osuši kako bi postala polučvrsta pasta.

Za razliku od maslinovog ulja, laneno i orahovo ulje su sušiva ulja, koja se stvrdnu kada su izložena kiseoniku. To stvara tanak zaštitni sloj preko nameštaja i podova. Lagano i ravnomerno nanesite krpom i utrljajte vosak u drvo, idući s vlaknima. Pustite da se vosak upije otprilike 30 minuta, a zatim ga novom krpom ispolirajte do visokog sjaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.