U trendu

Napravite ikebanu

Evo još jednog zanimljivog i kreativnog hobija za osobe koje vole cveće i oplemenjivanje sopstvenog životnog prostora. Ikebana je mnogo više od prostog ređanja cveća, ona je zapravo umetnost aranžiranja cveća u kojoj postoje pravila kao i u svakoj drugoj umetnosti, a ovakve cvetne kreacije smatraju se specifičnim umetničkim izrazom.

Ova umetnost razvila se u Japanu u šesnaestom veku i smatrana je aktivnošću podjednako primerenom i za žene i za muškarce. Ikebana je bila jedan od omiljenih hobija samuraja.

Pogrešno je mišljenje da je ovde reč o prostom dekorativnom aranžiranju jednobojnog i višebojnog cveća. U ikebani se vodi računa o liniji, formi i obliku, kao i o odnosu s okolnim prostorom. Najčešće je reč o asimetričnom cvetnom aranžmanu sa tek nekoliko cvetova i drugim elementima kao što su listovi, grančice, a čak se računa i posuda u kojoj se sve to nalazi.

Jedno od osnovnih pravila pri pravljenju ikebane bilo bi da se koriste prirodni materijali. Međutim, u poslednje vreme je i ova umetnost evoluirala, pa se u nekim primercima avangardne ikebane umesto cveća i biljaka koriste staklo, metal i plastika. Drugi aspekt ikebane je minimalizam. Prilikom aranžiranja cveća trebalo bi da se izrazite pomoću što manjeg broja elemenata u kompoziciji. Kompletna kompozicija treba da ima smisao.

Postoji nekoliko škola ikebane i o svakoj bi se moglo dosta pričati. Na slikama ćete videti nekoliko uobičajenih načina aranžiranja ikebane, a ostalo prepuštamo vašem estetskom osećaju i kreativnosti.

Posude u kojima ćete aranžirati cveće mogu biti raznovrsne, praktično šta god vam dođe pod ruku. Izbor grančica, lišća i cvetova takođe zavisi od vas samih i od toga šta trenutno možete da nabavite. Postoje i specijalne podloge za cvetne aranžmane, ali vi možete iskoristiti i najobičniji stiropor. Na kraju, računa se samo kompletan utisak koji završen rad ostavlja na posmatrača i vaše zadovljstvo jer se trud koji ste uložili isplatio.

O nekim drugim aspektima ikebane, kao i značenjima kompozicija mogli bismo govoriti u nekom drugom tekstu, a zasad smo vam samo dali ideju kako da na još jedan način pokažete svoju kreativnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar