U trendu

Napravite ovu jeftinu prirodnu mešavinu od sastojaka koje već imate i komarci će bežati od vas

Ubodi komaraca znaju bit zbilja iritantni, ali postoji niz delotvornih prirodnih „ublaživača“ svraba, a zašto uopšte i dozvoliti da vas ubodu.

Ovu jeftinu mešavinu napravite, moći ćete bez problema neometano raditi u vrtu, šetati u prirodi, spavati…

Sastojci ovog repelenta su dostupni u svakom domaćinstvu jer se koriste svakodnevno.

Recept za repelent protiv komaraca

  • Biljno ulje po izboru (maslinovo, bademovo, suncokretovo…)
  • Šampon po izboru (neki blagi, možda dječji)
  • Prirodni ocat
  • opcija: par kapi eteričnog ulja citronele, limuna ili metvice…

Priprema:
Pomešajte sve sastojke u jednakim omerima. Dobićete nešto slično beloj emulziji. Malo ostavi trag ali brzo se upije, poput losiona je i kožu ostavlja vlažnom.

Namažite ovim repelentom sve gole delove tela i uverite se u efikasnost ovog recepta.

Prednost ovoga recepta je što je potpuno neškodljiv i u startu je jeftiniji od većine drugih prirodnih recepata za odbijanje komaraca.

Komarci totalno mrze ovaj miris i teksturu, a to je upravo ono što želite!

Iako je jednostavnije koristiti kupovna sredstva protiv insekata, ako se informišete malo više o njihovom sastavu, razmislićete o njihovom korišćenju.

Naime većina sadržava otrov DEET. DEET je jeftina hemikalija koja se naizgled može neograničeno koristiti na koži bez reakcije, a sporo isparavanje omogućava joj delovanje i do 8 sati. Problem je što insekti postaju sve otporniji na DEET, a njegova štetnost po okolinu, ljude i životinje takođe nije zanemariva.

Iako se tvrdi da je DEET (dietil-meta-toluamid) bezopasan, neki izvori govore sasvim suprotno.

1980-ih studija u Nacionalnom parku Everglades istraživala je učinke DEET-a i ustanovila da je četvrtina ispitanika imala nuspojave za koje je okrivila DEET. Iskusili su osip, iritacije, tupost i pečenje u usnama, mučninu, glavobolju, vrtoglavicu i otežanu koncentraciju.

Farmakolog sa Univerziteta Djuk radio je studije na životinjama i ustanovio da dugoročno izlaganje DEET-u uzrokuje promene u ponašanju i zaključio da bi se ljudi trebali kloniti proizvoda koji ga sadrže.

Naime, pokazalo se da redovno korišćenje kemijskih sredstava za odbijanje insekata kao što su DEET može oštetiti moždane stanice i interakcije s lekovima. Farmakolog koji je sprovodio ovu studiju je primetio smrt moždanih stanica i promene ponašanja kod životinja izloženih DEET-u nakon njegovog učestalog i dugog korišćenja.

Da stvari budu gore smatra se da DEET u kombinaciji s etil ili izopropil alkoholom postaje toksičniji, a oni se zajedno nalaze u sastavu većine repelenata, prenosi Atma.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar